MinD Netwerk Event
‘van Doek, naar Werkelijkheid en Verbeelding’

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat 70 mensen uit Midden-Delfland en omringende steden samen het officiële startschot gaven voor het MinD netwerk. Nu, een jaar later, hebben de aangesloten experimenten samen grote stappen vooruit gezet.

Hollandse meesters leggen al eeuwenlang de schoonheid van ons landschap, het alledaagse boerenleven en ons voedsel vast. Ook dat van Midden-Delfland. Vandaag lieten verschillende initiatiefnemers van experimenten binnen het MinD netwerk zien dat de werkelijkheid van vandaag en de plannen voor de toekomst minstens zo inspirerend zijn.

Verslag van de dag

Jan Hartholt (adviseur agri-cultuur, oud inspirator Netwerk Platteland en oud directeur Kasteel Groeneveld) verzorgde een pakkende inleiding in de ochtend, bij Hoeve Bouwlust. Hij nam ons mee in zijn blik op de wereld, hoe onze herkomst en ontwikkelingen in het verleden hebben geleid tot het landschap zoals we het nu kennen.

Rond de middag gingen de deelnemers in drie groepen uit elkaar, om per tandem het Midden-Delfland van nu te ervaren. Verschillende melkveehouders, initiatiefnemers van experimenten binnen het netwerk, verzorgden deze dag een heuse belevingstour. Deelnemers konden kiezen voor drie routes: de boer, ons voedsel en landschap & natuur. Op de drie verschillende locaties konden de deelnemers genieten van een lunch met uitsluitend lokaal geproduceerde producten, te koop bij Farm I See.

DE BOER

Op het melkveebedrijf van Johan Oosthoek, van het initiatief ‘Dicht Bij De Boer’, ervaarden de deelnemers wat het betekent om boer te zijn in de 21e eeuw. Samen met Dirk Gravesteyn (melkveehouder in Pijnacker), Jacqueline van Staalduinen (melkveehouder in de Lier), Mirjam Warnars (Hoeve Avondrust), Albert Boersen (Floating Farm Rotterdam) en Pauline Schouwenburg (De Plattestad) vormt hij het initiatief ‘Dicht Bij De Boer’. .Bekijk ook: www.dichtbijdeboer.nl.

ONS VOEDSEL

De deelnemers fietsen via de Paardestal bij melkveehouder Corné van Leeuwen (voorzitter van Delflandse Vlees Meesters) naar het biologische melkveebedrijf van Roel van Buuren (Boerderij Landlust). Delflandse Vleesmeesters Corné en Paul lieten tijdens een burger proeverij de deelnemers kennis maken met hun producten, vlees van Delflandse melkkoeien. Op de boerderij van Roel kregen de gasten een rondleiding én deelden de initiatiefnemers van het experiment ‘De Mobiele Zuivelinstallatie’ de ontwikkelingen van afgelopen jaar.

LANDSCHAP & NATUUR

Op Hoeve Rust-hoff nam Jeroen van der Kooij de deelnemers mee naar zijn Bokashi-proefhoop en vertelde hij over de kansen op zijn bedrijf door aanpassingen aan zijn stal. Hiervoor is laatst een subsidie toegekend!

Samen met Gijsbert Pellikaan, regiobeheerder bij Landschapsbeheer Zuid-Holland, liepen de deelnemers vervolgens over het boerenland en leerden ze meer over weidevogels en de toegevoegde waarde van het kruidenrijk grasland van Honey Highway.

Teruggekomen bij Hoeve Bouwlust vroegen we de deelnemers na te denken over hun ideale toekomstbeeld van het gebied. Individueel beantwoorden ze de vragen:

  • Wat wil je graag meenemen uit het Midden-Delfland uit het verleden?
  • Wat wil je graag behouden van het Midden-Delfland van nu?
  • Wat hoop je dat gerealiseerd kan worden voor het Midden-Delfland van de toekomst?

Deze bevindingen deelden de deelnemers vervolgens in groepjes met elkaar, om zo samen tot een volledig antwoord op de vragen te komen. De groepjes presenteerden hun antwoorden vervolgens aan illustrator Herman Weeda (Sketchy Business). Hij heeft alle output verwerkt in één grote illustratie: ‘Midden-Delfland naar 2050’.

Ook aanwezig als een van de deelnemers deze dag was kersverse wethouder Sonja Smit. Het toekomstbeeld van het gebied hebben we aan het einde van de dag officieel aan haar overhandigt.

2018-11-29T12:37:59+00:0026/06/2018|Algemeen, Verslagen|