Gerard van Winden

Melkveehouder in Delft

Over Gerard van Winden

Samen met mijn vrouw heb ik een melkveehouderij aan de Abtswoude in Delft. De familie van Winden boert hier al sinds 1900, ik ben de derde generatie die hier boer is. Vroeger lag de stad Delft op ruim 2,5 kilometer afstand, door de stadsuitbreiding van Delft is de boerderij al 40 jaar omringd door de Delftse wijk Tanthof. Wij zijn de binnenstedelijke boerderij van Delft geworden.

Door de situering midden in de Delftse woonwijk ligt al het land op ruim een kilometer afstand. De locatie maakt schaalvergroting nauwelijks mogelijk. De ligging biedt echter goede kansen voor een boerderijwinkel. Al jaren maken en verkopen wij ambachtelijk bereidde zuivelproducten als melk, boter, yoghurt en karnemelk. Daarnaast verkopen we eieren en afhankelijk van het seizoen ook honing, aardappelen, trostomaten en groenten en fruit uit eigen tuin.

Het bedrijf is ongeveer 18 ha groot en er worden 30 koeien van het Holstein Frisian ras gemolken. Daarnaast worden er gemiddeld 10 stuks jongvee gehouden.

Wij doen uiteraard aan agrarisch natuurbeheer. De bescherming van de weidevogels maakt nadrukkelijk deel uit van de werkzaamheden in het voorjaar. In een deel van de recreatieve rand langs Delft worden onze koeien geweid in het kader van het project “Koe in de Weyck”. De bewoners en recreanten kunnen hier tussen de grazende koeien door wandelen. Door deze verweving van functies is het gebied aantrekkelijker geworden en is het agrarische karakter weer wat dichterbij de stad gebracht.

De kringloop

Door de aandacht voor de kringloop binnen het bedrijf, is de benutting van stikstof en fosfaat omhoog gegaan. Het is belangrijk om kennis te delen onder melkveehouders over hoe je de kringloop kan verbeteren. In het kringloopcertificaat staan mijn duurzaamheidsprestaties van 2022.

Energie

Vroeger dacht men bij de bouw van boerderijen al na over energie. Onze authentieke boerderij heeft, zoals de meeste oudere boerderijen, een melkkelder aan de noordzijde, dan bleef de melk koel. Aan de zuidzijde is de woonkamer gesitueerd met knotbomen ervoor die in de zomer de zon tegenhouden met het bladerdek. Het pasteuriseren van de melk levert warm water op, dit water wordt hergebruikt voor het reinigen van de attributen die gebruikt worden bij de zuivelbereiding.