Over Arnold van Adrichem

In Schipluiden melk ik zo’n 65 koeien van het Montbéliarde ras. Die geven wat minder melk, maar zijn wat duurzamer en worden wat gemiddeld wat ouder. Hierdoor is er minder jongvee nodig als vervanging van de koeien. Ik geef mijn vee structuurrijk, eiwitarm voer dat zorgt voor minder milieubelasting en een prima melkproductie.

Samen met vier andere kringloopboeren in Midden-Delfland verwerk ik sinds maart 2016 een deel van mijn melk zelf tot zuivelproducten. Ik was snel enthousiast voor het idee om een deel van mijn melk samen met andere boeren lokaal en regionaal te verwerken en af te zetten via Zuivelcoöperatie Delflandshof. Wij produceren o.a. melk, karnemelk en yoghurt. Daarnaast ben ik lid van de agrarische natuurvereniging en doe aan weidevogelbeheer. Op mijn erf is nog een oude hoogstamboomgaard aanwezig, deze draagt bij aan vergroting van de biodiversiteit. De bloeiende bomen leveren behalve fruit ook een prachtig gezicht op als de bomen in het voorjaar vol met bloesem staan.

Mijn kringloopgegevens

Al 15 jaar doe ik aan kringlooplandbouw, al voordat het programma in Midden-Delfland werd geïntroduceerd heb ik kringloopcertificaten ontvangen. Kringlooplandbouw is geschikt voor elke reguliere melkveehouder, hoe meer gegevens je verzamelt, hoe meer knoppen om aan te draaien om de kringloop te optimaliseren. Iedere boer kan de accenten zo leggen dat ze het beste passen bij zijn of haar bedrijf. Dat is voor iedere melkveehouder weer anders. Zo heb ik zelf ervaren dat structuurrijk, eiwitarm voer leid tot een betere benutting van stikstof en fosfaat. Dat gaat gepaard met een goede melkproductie. In mijn Kringloopcertificaat staan de duurzaamheidsprestaties van 2023.

Energie

Mijn bedrijf is energieneutraal dankzij energieopwekking met zonnepanelen. Op het dak van mijn stal liggen 65 Panelen die totaal 18.000 kWh aan stroom opwekken per jaar. Daarnaast heb ik een zonneboiler van 300 liter waarop vier collectoren zijn aangesloten. Deze zorgen voor een aanzienlijke besparing op het gasverbruik.