Henk van Staalduinen

Melkveehouder in Maasland

Over Henk van Staalduinen

Mijn naam is Henk van Staalduinen en samen met mijn vrouw Jacqueline (boerin in midden delfland) runnen wij een melkveehouderij met zo’n 55 melkkoeien en het daarbij behorende jongvee. Wij hebben Holstein koeien in de stal, al staat daar inmiddels met dank aan vrouwlief een montbéliarde en een jersey tussen. Samen hebben we 4 kinderen, waarvan de oudste twee zo langzamerhand hier en daar al helpen bij klusjes die ze leuk vinden om te doen.

We hebben het bedrijf in 2013 overgenomen van mijn vader, die het bedrijf in 1991 hier liet bouwen. Eerder werd er geboerd aan de Burgersdijkseweg in De Lier. Sinds juli 2018 melken we met een Lely melkrobot. Dit naar volle tevredenheid.

In het voorjaar is er altijd veel contact met onze vogelaar, deze man zoekt voor ons de nesten van weidevogels op. Deze worden gemarkeerd, zodat zij met de werkzaamheden die gedaan moeten worden, ontzien kunnen  worden.

De kringloop

Ik draai nu 3 jaar mee met de groep kringloopboeren. Ons land is kostbaar en we willen daar zo goed mogelijk voor zorgen. Hoe haal je gezond voer van het land, hoe zorg je dat alles in balans blijft. Het meedraaien in deze groep heeft voor mij als voordelen, dat je resultaten kunt vergelijken en van elkaar kunt leren. Waarom is zijn resultaat beter dan het mijne en is zijn manier een optie om zelf ook toe te passen. Dit jaar hebben we extra stappen genomen om meer voer van eigen bodem te verkrijgen, nu gaan we ook nog proberen om de aanvoer van bijproducten terug te brengen. Zo hopen we steeds meer zelf te kunnen voorzien in het voer dat onze dieren krijgen. In het kringloopcertificaat staan mijn duurzaamheidsprestaties van 2020.

Energie

Van de melk die wij melken wordt de warmte opgeslagen in de boiler. Hiermee maken we dan bijvoorbeeld de robot weer schoon. De melk wordt teruggekoeld door een voorkoeler voordat het de tank in gaat.

Foto’s Marlissa Hilkmann, Dicht bij de boer project.