Delflandshof

Streekzuivel uit Midden-Delfland

Delflandshof is een zuivelcoöperatie van vijf melkveehouders uit Midden-Delfland die zich bezighoudt met het verwerken en vermarkten van een deel van de eigen melk tot een serie streekproducten. Momenteel is dat volle melk en yoghurt, naturel als in verschillende smaken. Ook wordt er gewerkt aan de introductie van karnemelk en boter. Voor de toekomst staan ook halfvolle melk en drinkyoghurt op het programma.

  • Start: 2018
  • Status: Lopend
  • Toelichting: Zuivelcoöperatie Delflandshof is uitgegroeid tot een succesvol initiatief dat nog steeds groeit in assortiment, omzet en aantal verkooppunten in de stad. Een heerlijk streekproduct met een goed verhaal.

 

Local for local

Delflandshof speelt in op de groeiende vraag van consumenten naar voedsel dat zich onderscheidt naar oorsprong, ingrediënten, ambacht en bereidingswijze. De consument wil weten waar het product is gemaakt, wie het heeft gemaakt en hoe het wordt gemaakt. Met andere woorden: de consument wenst geen anoniem product. Om die reden presenteert Delflandshof haar producten persoonlijk via het uitgebreide programma ‘Boer over de vloer’, waarbij leden van de coöperatie hun product ter plekke aan de consument laten proeven en daarbij ‘het verhaal’ vertellen.

Inmiddels beschikt de coöperatie over een verkoopnetwerk dat zich uitstrekt over Rotterdam, Delft en Den Haag. Uiteraard wordt de eigen regio ook intensief bediend. De verkooppunten zijn voornamelijk speciaalzaken alhoewel het supermarktkanaal steeds belangrijker wordt. De gemeenschap van Midden-Delfland als ook de omliggende steden waarderen de agrarische sector als drager van het landelijk gebied en als beschermer van het karakteristieke open veenweide landschap. Het programma Duurzaam Boer Blijven is hierbij de leidraad en Delflandshof sluit hierop naadloos aan.

Bovendien zoekt de gemeente Midden-Delfland maar ook de omringende gemeenten naar initiatieven die de relatie van stad en platteland versterken. Daarbij wordt opgemerkt dat burgers in toenemende mate aandacht hebben voor local for local.

Rolvast en koersvast

Sinds de start hebben de boeren geleerd om samen te werken en het productieproces in de vingers te krijgen. Kernwoorden zijn ‘rolvast’ en ‘koersvast’. Rolvast in de samenwerking; ieder lid van de coöperatie heeft zijn eigen taak en aandachtsgebied. Koersvast in de productie waarbij vastgehouden wordt aan het bepaalde beleid t.a.v. het assortiment en dus de verleiding wordt weerstaan om impulsief nieuwe producten toe te voegen.

Weerkerende aandachtspunten zijn de distributie en de uitbreiding van het netwerk van verkooppunten. Alhoewel de distributie met de inzet van een aantal enthousiaste vrijwilligers goed op orde is, blijft de coöperatie op dit punt kwetsbaar. Het gaat immers om dagverse producten die op tijd bij de klanten afgeleverd moeten worden. Het vinden, ontwikkelen en behouden van klanten is een moeilijk punt. Dit kost veel tijd. Tijd die de leden van Delflandshof niet hebben.

Hoe kun je dit experiment helpen?

Op de vraag ‘wat is er nodig’ is het antwoord van de coöperatie: marketing. Waarbij de uitbreiding van het verkoopnetwerk van groot belang is. Immers door meer te verkopen kunnen de productiekosten omlaag en zal de marge beter zijn. De potentie is er, dat staat voor de leden als een paal boven water!

https://www.delflandshof.nl

Deel dit initiatief

Team

Arnold van Adrichem

Kees van Mil

Gertjan Hooijmans

Peter de Vette

Simon van der Kooij

Meer initiatieven

Lees meer

Delflandshof

Experimenten | Kringloopboeren
Lees meer

Kringloopboeren netwerk

Kringloopboeren
Lees meer

Jonge boeren netwerk

Jonge boeren
Lees meer

Maatschappelijke Bokashi keten

Experimenten