Fruitboomgaard en pluktuin

Op het terrein naast het vrachtwagenparkeerterrein aan de rand van Schipluiden ligt een drietal kavels die eigendom zijn van Staatsbosbeheer. Midden-Delfland is hier verrijkt met een hoogstamboomgaard en een pluktuin. Educatie en het vertellen van verhalen over het landschap van Midden-Delfland maken onderdeel uit van het project. De herinrichting van het terrein is mogelijk gemaakt met een subsidie uit het ELFPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland).

  • Start: 2020
  • Status: Lopend
  • Toelichting: De Hoogstamboomgaard en de Pluktuin Schipluiden moet de unieke plek voor de omgeving worden waar scholieren en recreanten kennis kunnen maken met het telen van fruit en kunnen genieten van het landschap van Midden-Delfland. Inmiddels zijn de bomen en struiken aangeplant en wordt door vrijwilligers hard gewerkt om er een succes van te maken.

 

Ambitie

De Pluktuin Schipluiden is op zaterdag 21 mei 2022 officieel geopend door wethouder Sonja Smit. De Pluktuin zal een rijkdom aan eetbare planten gaan herbergen. Er zijn inmiddels frambozen, kersen en pruimen aangeplant. Tussen de fruitbomen en -struiken zijn kruiden en bloemen gezaaid. Zo wordt de pluktuin een paradijs voor mens en dier. Naast de Pluktuin is de hoogstamboomgaard aangeplant met verschillende soorten appels, peren en walnoten. De boomgaard is ingezaaid met kruidenrijke grasmengsels. Het gras wordt kort gehouden door een kudde schapen.

Er is sinds de start hard gewerkt om de pluktuin en hoogstamboomgaard te realiseren. In 2021 is gestart met het grondwerk en is de bestaande begroeiing van dit verwilderde bosperceel verwijderd. Vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het beheer. Vanuit Midden-Delfland en de stedelijke omgeving komen zij geregeld naar de locatie om de handen uit de mouwen te steken. De fruitboomgaard en de pluktuin zijn toegankelijk als er vrijwilligers aanwezig zijn. Bezoekers kunnen de opbrengst van het zachte fruit kopen. Nieuwe planten, educatiematerialen en gereedschap voor het beheer van de locatie worden met de opbrengst aangeschaft.

Toegevoegde waarde voor Midden-Delfland

Een landschappelijk aantrekkelijk en cultuurhistorisch verantwoord ingericht terrein waar op een duurzame wijze fruit wordt geteeld. De locatie wordt een plek om kennis over het telen van fruit in Midden-Delfland op te doen en te verspreiden. Scholen uit de omgeving kunnen hier terecht voor educatie. Recreanten uit de omgeving kunnen er fruit plukken en luisteren naar de verhalen over het landschap van Midden-Delfland.

Hoe kun je helpen?

  • Door vrijwilliger te worden en te helpen bij de inrichting, het beheer en onderhoud.
  • Door mee te denken in de presentatie naar buiten toe en de financieringsmogelijkheden.

Interesse?
Stuur een bericht naar info@pluktuinschipluiden.nl of bezoek de website pluktuinschipluiden.nl.

Deel dit initiatief

Team

Jan van den Berg

Initiatiefnemer

Ard Zwinkels

Initiatiefnemer

Meer initiatieven

Lees meer

Delflandse vleesmeesters

Experimenten | Jonge boeren
Lees meer

Herenboeren Rotterdam

Experimenten
Lees meer

Fruitboomgaard en pluktuin

Experimenten
Lees meer

Verdiepingsgroep Bodem als Basis

Experimenten | Kringloopboeren