Van Doek, naar Werkelijkheid en Verbeelding

Prachtige doeken met de koe in de wei worden bekeken door vele toeristen van heinde en verre. Wat zou het mooi zijn om ze in werkelijkheid te beleven! Dat kan, in Midden-Delfland. Door samen te werken met musea in de steden kan Midden-Delfland een echte cultuurhistorische trekpleister worden.

  • Start: 2018
  • Status: Afgerond in 2020
  • Toelichting: De concrete invulling van dit initiatief in het kader van het MIND programma is gestopt.

 

De Stier van Paulus zou je tegen kunnen komen in een weiland van Midden-Delfland. Schilderijen uit de Haagse School zijn letterlijk te vinden in het landschap van Midden-Delfland (bijvoorbeeld: J.B. Jongkind Arrivée au port (1862), Rechthuis van Zouteveen). Met arrangementen voor bezoekers is het landschap van Midden-Delfland beleefbaar en tot (economische) waarde te maken.

Van Doek naar Werkelijkheid … en Verbeelding!

Maar kunst kan meer. Kunst laat mensen ook anders kijken, nodigt uit tot discussie en inspireert bij innovaties en transitieopgaven in het landschap. ‘Kunst geeft de kaders om ons landschap te begrijpen en kunst geeft inspiratie aan ontwerpers [….]!]’, Adriaan Geuze in Zomergasten, VPRO 2015. Door ‘Van Doek naar Werkelijkheid’ om te draaien en uit te breiden met ‘kunst als inspiratie voor het landschap’, kunnen we het idee nog sterker maken. Zo geeft het ook lading aan een vaak gebruikte ambitie in Midden-Delfland ‘behoud door ontwikkeling’.

Ambitie

Over vijf jaar is ‘Van doek naar werkelijkheid en Verbeelding’ een sterk concept en merk in de beleving en ontwikkeling van het landschap van Midden-Delfland. Een levend netwerk van musea, theaters, kunstenaars, cultuurinstellingen, ondernemers, bewoners en bezoekers ontwikkelt, realiseert en beleeft waardevolle arrangementen. Duizenden bezoekers en inwoners genieten jaarlijks van deze arrangementen, die de beleving en consumptie van en draagvlak voor het landschap en de producten en diensten van dat landschap stimuleert.

De toegevoegde waarde voor Midden-Delfland

Van Doek naar werkelijkheid en Verbeelding draagt bij aan een sterke identiteit en draagvlak van het landschap van Midden-Delfland. Het levert een waardevolle bijdrage aan de communicatie en marketing van lokale producten en diensten, imago van agrarische en niet-agrarische ondernemers en versterkt participatie en medeverantwoordelijkheid voor een duurzaam landschap.

Innovatief

Verbinden/samenwerken van verschillende disciplines en werelden. In bijzonder met marketing van lokale producten. Gebruikmaken en ontwikkelen van thema’s en concepten uit ‘De Nieuwe Economie’, zoals creëren en delen, wederkerige waardecreatie (ruil- en participatie economie), economische, sociale en ecologische waarden. Toepassen van ICT Innovaties voor interactieve multimedia, virtual reality, social media en sociale en creatieve netwerken.

Gebruikmaken van wat er beweegt

Er gebeurt al veel rond kunst en landschap in Midden-Delfland. Laten we dat koesteren en versterken door samenwerking en inspiratie. Een kleine – zeker niet volledige – opsomming van recente ‘arrangementen’ is te zien in de afbeeldingen op deze pagina.

Van netwerk naar concreet programma

Uitwerking van het idee naar een concreet programma is vooral kansrijk met een netwerk van betrokken partijen. Samen vernieuwen, samen bedenken, doen, samen ondernemen. We nodigen musea, theaters, andere culturele organisaties, kunstenaars, horeca- en recreatieondernemers, landschap- en natuurorganisaties, agrarische en niet-agrarische ondernemers, ondernemersorganisaties en burgers uit om zich actief aan te sluiten. Er is al een eerste netwerk van betrokken en geïnteresseerde partijen. Onder andere: Land Art Delft, Nederlands Fotomuseum, Het Raadhuis, B&B Rechthuis Zouteveen, Boerol, De Gelukkige Stad, Federatie Broekpolder, Culturele Business Case, VNO-NCW, Boeren IN Delfland.

Deel dit initiatief

Team

Flip van der Eijk

Initiatiefnemer

Fred Meerhof

Idee eigenaar

Meer initiatieven

Lees meer

Energieneutrale boerderij

Experimenten
Lees meer

Verdiepingsgroep Kruidenrijk Grasland

Experimenten | Kringloopboeren
Lees meer

Maatschappelijke Bokashi keten

Experimenten
Lees meer

Drukdrainage - The next step

Experimenten | Kringloopboeren