Ganzen uit eigen polder

28 maart 2018
jeroen-koorevaar-in-afwachting-van-ganzen-e1522238266744-1024x669
shutterstock_561917530-e1522238312731-1024x672

Een tijdje terug bracht Jeroen Koorevaar, voorzitter van Wild Beheer Eenheid Midden-Delfland (WBE), voor het eerst een bezoek aan een van onze innovatiesessies. Hier deelde hij zijn ambitie om lokaal geschoten ganzen ook lokaal af te gaan zetten.

De ambitie
In 2013 groeiden de frustraties bij enkele jagers binnen WBE. Ze vertelden dat ze de geschoten ganzen aan de straatstenen niet kwijt konden. Veel jagers hebben een netwerk aan vrienden, familie en kennissen om zich heen die maar wat graag de ganzen van hen afnemen. Maar in de periode van maart tot en met september zijn en wel zó veel ganzen dat ze deze niet kwijt kunnen. En dit is niks voor jagers. Jagers hebben het motto: ‘duurzaam benutten van wat de natuur ons biedt’. Ganzen schieten om de populatie te reduceren en beheren om vervolgens de dieren in de velden achter laten of om ze op te laten halen door een destructiebedrijf passen daar absoluut niet bij.

“In 2023 willen we dat de populatie aan ganzen in zo’n mate gereduceerd is, dat we alleen nog maar hoeven te beheren. Als we kijken naar de consument, zien we een groeiende behoefte aan lokale producten en korte ketens. We hopen met ons initiatief bij te dragen aan de bekendheid van het dier en zijn bereiding. Ganzenborst kan net zo fantastisch zijn als de beste biefstuk en gekonfijte ganzenpoten zijn om je vingers bij af te likken.”

Zo’n drie jaar geleden hebben ze bij de gemeente aangeklopt met een wens.
“Stel nu eens dat we het mogelijk maken de jagers die de ganzen schieten, de ganzen direct koelen om de ze vervolgens lokaal af te zetten. En nee, het koelen van de dieren is geen onnodige luxe. Juist in de zomerperiode worden de dieren geschoten. Willen we ze beschikbaar stellen voor consumptie dan moeten we de dieren gewoon heel snel kunnen koelen. De gemeente Midden-Delfland werd enthousiast en wil ons initiatief graag ondersteunen en ook de provincie heeft aangegeven middelen beschikbaar te stellen. De meerwaarde in het creëren van deze afzetmogelijkheden zien zij vooral in het behoud van een groep jagers die bijdragen aan het beheer van de ganzenpopulatie.”

Bestaande initiatieven
Er zijn al bedrijven die bewerkt ganzenvlees leveren, zoals gerookte ganzenborst. Maar het is nog mooier als men in Midden-Delfland échte Midden-Delflands geschoten ganzen kan eten. De enige kilometers die dan worden gemaakt, zijn de kilometers naar de polder en weer terug. Op dit moment zijn er al kleine initiatieven van jagers die ganzen leveren aan restaurants, dan gaat het om tien ganzen per week. “Het zou mooi zijn als er een centrale plek komt waar restaurants aan kunnen kloppen. Deze centrale plek willen wij creëren. Maar daar is nog wel het één en ander voor nodig.”

De eerste stappen
“Dit jaar wil ik dat ons initiatief gewoon staat. Maar dat betekent dus ook handen uit de mouwen.” De belangrijkste stappen zijn nu het presenteren van het ganzenbeheer- en afzetplan aan de gemeente en provincie zodat zij de WBE ook financieel kunnen steunen en helpen met het zoeken naar geschikte locaties voor het plaatsen van de koelingen. “We willen namelijk dat de koelingen dichtbij de plekken staan waar de ganzen geschoten worden. Mensen die deze plek beschikbaar stellen, moeten het dan niet erg vinden om aanloop te hebben van jagers die hun ganzen naar de koeling brengen.”

Jeroen is betrokken bij het Innovatienetwerk Midden IN Delfland, omdat hier volgens hem veel nuttige kennis aanwezig is. “Mensen hebben verschillende achtergronden en kijken anders naar de wereld, juist daarmee kunnen we elkaar helpen in dit netwerk. En wie weet ontstaat er een mooie samenwerking.”

Jeroen ziet zeker toegevoegde waarde van dit concept voor de regio. “We reduceren de ganzenpopulatie omdat de dieren in deze hoge aantallen veel schade veroorzaken voor zowel landbouw, natuur als zwemwater. Met ons initiatief maken we het mogelijk dat de mensen in Midden-Delfland kunnen genieten van een mooi stukje ganzenvlees en zorgen we dat het voor jagers interessant blijft om mee te helpen in het beheer.”

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

De kop is eraf: het kringloopboeren seizoen 2019-2020 is gestart

16 oktober 2019
Lees meer

Verdiepingsgroep Kruidenrijk grasland bijeenkomst

20 maart 2024
Lees meer

LTO ledenavond over innovatienetwerk Midden IN Delfland

25 oktober 2017
Lees meer

Arie vertelt - Zuivel van eigen bodem

03 april 2018