Het kan lekker wel!
Na diverse nationale en internationale rollen bij Unilever, is René Bink het ondernemerspad opgegaan. Als directeur/eigenaar heeft hij aan de wieg gestaan van ZTRDG.nl en StreekSelecties.nl (bekend van streekmerk Gijs). Deze ervaringen neemt hij nu dagelijks mee in zijn rol als food consultant bij Imagro.
Het kan lekker wel! Dát is mijn lijfspreuk geworden als het gaat om korte ketens. Er zijn kookboeken over volgeschreven en menig praatclub voor opgezet, maar al te vaak wordt de essentie van de kans gruwelijk verkeerd begrepen.
Wat is dat toch met die streekproducten?! In menig krantenartikel spelen ze de hoofdrol, in het relatiegeschenk van de lokale Rabobank worden ze teruggevonden en zélfs in de politieke programma’s van stadse partijen worden ze met naam en toenaam genoemd! Lokale producten als oplossing voor eerlijke margeverdeling in de keten en springplank voor nieuwe concepten in de markt, als een cruciaal onderdeel voor verduurzaming van de voedselketen en pronkstuk in het dagmenu van de betere horeca?
Of zoals een inkoper van een grote retailer me ooit zei: “Als streekproducten even goed verkopen als erover geluld wordt, dan neem ik ze graag op in mijn schap”.
Ik ben een believer van streekproducten. 100%. Maar om eigenlijk maar één reden. Niet omdat ik geloof in producten van vroeger, zoals oma ze kende. En ook niet omdat met een streeklabel, je een dubbeltje meer kunt vragen van je handelspartners. En eigenlijk ook niet omdat lokale producten per se duurzaam zijn.
Wat ik heb geleerd en ervaren is dat de kracht van lokaal ondernemerschap bij uitstek welig tiert bij die ondernemers, in nauw contact met de klant. En dus ook de eindgebruiker, de consument. Ondernemers die dagelijks feeling zoeken met dé eindbaas en willen begrijpen wat hen verleidt tot aankopen. Welke smaak slaat aan? Wat voor ingrediënten worden gewaardeerd? Hoe beleeft de consument de textuur en de verpakking?
Hoe logisch is het om de klant dichtbij te zoeken. Alles begint bij oprechte interesse in je doelgroep, je klant. Wat lezen ze? Hoe kijken ze tegen recepten en koken aan? Wat willen ze weten, en waar moet je hem/haar over geruststellen? Hoe proeven ze en wat maakt een aankoopbeslissing? Worden ze fan?
Na veel mits-en en maar-en, vallen & opstaan blijkt de kracht van streekondernemers; Blijven slijpen aan dat ene ingrediënt en door ontwikkelen op de verpakking. De consument is verwend en ongeduldig. Alleen het beste is succesvol en juist daarom zijn smaakvolle producten uit de buurt zo kansrijk. Als je maar bij je klant blijft doorvragen. Bij mij om de hoek, staat geregeld een rij voor de deur bij bakker Jan de Groot. Elke Bosschenaar is er trots op.
Het kan lekker wel!