De drie pijlers onder ons melkveebedrijf

26 oktober 2017 • Corné van Leeuwen

Corné van Leeuwen, melkveehouder aan de Gaagweg in Schipluiden. Werkt mee in het netwerk met het experiment Delflandse Vleesmeesters: waarbij uitgeselecteerde melkkoeien worden verwaardt tot heerlijk lokaal vlees.

Eten is hip and happening. In een westerse wereld waarbij voedseloverschot eerder gewoonte is dan uitzondering is het voor de ‘simpele boer’ tijd voor een andere aanpak om zelf ook een boterham met beleg te kunnen blijven eten. Dingen doen omdat ze altijd zo gingen is niet meer van deze tijd. Voor een wereldmarkt produceren met alle regeldruk van Nederlands en Europa is haast onmogelijk.

Daarom is het belangrijk om binnen de huidige bedrijfsvoering sterk te kijken naar wat er mogelijk is om nu en in de toekomst een sterk bedrijf op te bouwen en te behouden. Met de Delflandse Vleesmeesters hebben we hier een antwoord op gevonden, daarvan ben ik overtuigd. Met de huidige trends van gezond, transparant, eerlijk en duurzaam eten kunnen we met – wat van origine als restproduct wordt gezien- een puur en heerlijk product op tafel zetten.

Mijn ambitie is om in het mooie Midden-Delfland te blijven boeren. Het is in dit veenweidelandschap lastig om te concurreren met de grootschalige veehouderij elders in het land. Daarom is het van groot belang om de kansen te benutten die dit gebied te bieden heeft: ruim 2 miljoen consumenten in onze achtertuin! Ons huidige bedrijf bestaat op dit moment uit 2 takken. De melkveehouderij (sinds 1914) en horecagelegenheid De Paardenstal (sinds 2004). Daarnaast ben ik sinds kort coöperatielid van de Delflandse Vleesmeesters. De rode draad voor onze bedrijfsvoering is alles te optimaliseren, passend in het landschap van Midden-Delfland. Dit betekent dus zeker niet oubollig boeren! Ik hou van technologie en alles wat het te bieden heeft. Dat doe ik op drie vlakken:

  1. Melkkoeien als topsporters
    De melkveehouderij is in aantallen stuks vee niet sterk gegroeid terwijl de koeien qua melkproductie meedraaien in de top van Nederland. Het gezond houden van het vee is hier het speerpunt, want alleen gezonde koeien kunnen veel melk produceren.
  2. Verbreding in recreatie
    Wij willen als bedrijf ook groeien, dat hebben we gedaan met verbreding met De Paardenstal, in plaats van de vergroten in aantal. In ruim 13 jaar tijd hebben we al vele groepen mogen ontvangen die hier hun feestjes, partijen én zakelijk bijeenkomsten hebben gevierd. De unieke locatie in de polder maakt het voor veel mensen een bijzondere beleving.
  3. Delflandse Vleesmeesters
    En nu dus de Delflandse Vleesmeesters, de Midden-Delflandse melkkoe op tafel krijgen is ontzettend gaaf. De koeien die normaal in het gangbare circuit verdwijnen, nu naar ons terughalen en zelf gaan verwaarden is een mooie kans die past bij deze tijd.
DSC_7564
_IMA0391
_IMA0400
_IMA0396

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied in relatie tot het BPL Midden-Delfland

06 juli 2022
Lees meer

Jouw ideeën delen in de Melkbar

06 juni 2019
Lees meer

Duurzaam Boer Blijven magazine - Jonge boeren netwerk, van melkveehouder tot agrarische duizendpoot

30 maart 2022
Lees meer

Rotterdam de boer op! dagen

06 september 2023