Een dagje gluren bij de buren
“Eigenwijs met open vizier”
Nadat afgelopen voorjaar diverse boeren uit het MIND netwerk een bezoek brachten aan verschillende inspirerende voorbeelden van Wij.land, was het nu tijd voor een groep boeren uit Wij.land-gebied om richting Midden-Delfland te komen en daar kennis te maken met het netwerk.
Jeroen van der Kooij uit Maasland is de eerste gastheer voor deze mooie dag. Aangezien er een paar echte earlybirds zijn, neemt Jeroen hen alvast mee naar de primeur: er is beton gestort in de stal. De volgende stap: de nieuwe vloer van de melkveestal in zijn ligboxenstal! Dit is een nieuw type, urine-doorlatende stalvloer waar de dunne fractie gescheiden wordt van de dikke direct na uitscheiding van de koe.
Wanneer de hele groep Wij.landers compleet is en ook verschillende MIND’ers aanwezig zijn, doet Kees Boks, communitymanager van MIND en beleidsmedewerker bij Gemeente Midden-Delfland, de aftrap. Wat is MIND nu eigenlijk en waarom heeft de gemeente Midden-Delfland de handschoen opgepakt om zulke toffe dingen te doen in samenwerking met de ondernemers in het gebied? Danielle de Nie, initiatiefnemer van Wij.land, vertelt kort hoe Wij.land vanuit de Commonland gedachten ontstaan is. Twee initiatieven die veel op elkaar lijken maar toch ook heel anders zijn. De gemeenschappelijke drager: ondernemende boeren die heel nieuwsgierig zijn. Wanneer de groep zich voorstelt blijkt al hoe gevarieerd de groep van vandaag is. Van jonge boeren en potentiële opvolgers tot zorgboeren, vleesveehouders, multifunctionele ondernemers, de Hoogheemraad en Boerenfluitjes.
Bokashi
Jeroen neemt de groep mee in zijn activiteiten op het bedrijf. Jeroen is betrokken bij verschillende experimenten in het MIND netwerk, maar vandaag focussen we op de Bokashi. Op zijn bedrijf vormen de mest van zijn koeien en het maaisel uit omringende gemeenten, natuur- en recreatiegebieden de basis voor de Bokashi. Best een uitdaging, want het maaisel moet binnen een straal van 1 km van het bedrijf komen. Gelukkig is er een nu een vrijstelling waardoor het maaisel uit een groter gebied mag komen (5 km).
Hoeve Bouwlust
Na een bezoek aan Jeroen van der Kooij, stapt hij samen met de anderen in de auto om door te rijden naar onze lunchbestemming: Hoeve Bouwlust. Bij Hoeve Bouwlust worden we warm ontvangen door Wil en Quirien. Al tijdens de lunch vertelt Gabriëlle Mosch ons over Farm I See. De oude apotheek in Schipluiden is omgedoopt tot de plek waar lokaal geproduceerd voedsel wordt verkocht. Ze deelt haar uitdagingen voor de toekomst. Hoe zorg je er voor dat je een professionele organisatie wordt zodat je ook samen kunt werken met grotere afnemers? Hoe werk je met zo’n grote pool van vrijwilligers? En hoe zorg je dat je ook echt toekomstbestendig bent?
Een logisch vervolg op het verhaal over toekomstbestendigheid is dan ook het verhaal van Peter. Peter is zoon van Wil en Quirien en werkt mee op Hoeve Bouwlust. Hij laat ons het bedrijf zien maar vertelt ons ook over de coöperatie waar hij bij aangesloten is: Delflandshof. Vanuit de coöperatie zet hij, samen met andere melkveehouders, zijn zuivel lokaal af.
Mobiele Zuivelinstallatie
Na de lunch vervolgen we onze route naar Schipluiden, waar we te gast zijn bij Bas van den Berg. Samen met zijn vader Arie van den Berg is hij betrokken bij de Mobiele zuivelinstallatie. Samen met twee andere biologische melkveehouders ontwikkelen zij een wagen waar zij hun zuivel gaan verwerken tot kaas, boter en yoghurt. Bas geeft aan waarom ze zijn gaan samenwerken en wat de uitdagingen nu zijn. Met wie werk je samen? Hoe maak je een onderscheidend product en hoe vermarkt je dit? Welke keuzes maak je daarbij? En hoe zorg je ervoor dat je naast het runnen van je bedrijf ook genoeg tijd in dit initiatief steekt?
Wrap-up
Al tijdens het verhaal merken we dat Joost van Schie, een jonge boer uit het Wij.land-gebied, erg geïnteresseerd is in het verhaal van Bas. Hij staat ongeveer voor dezelfde keuze. Gaat hij het bedrijf van zijn ouders in? En hoe dan? Joost is dan ook degene die heel duidelijk aan geeft wat deze dag voor hem op heeft geleverd:
- Maak jezelf als boer onmisbaar in een gebied
- Denk groot maar start klein met zo laag mogelijke investeringen om je ideeën te testen. Werk waar mogelijk samen om kosten te delen
- Kijk op slimme manier naar de beleidsregio waar je zit. Maak projecten aantrekkelijk voor beleidsmakers door haakjes te vinden met hun belangen. Kortom: “eigenwijs met open vizier” (credits voor Jeroen).
Wij.land werkt sinds 2016 in de Vechtstreek, het Groene Hart en Waterland, om te laten zien dat we de trend van bodemuitputting en verlies van natuur kunnen keren en ons landschap weer gezond kunnen maken. Wij.land is mede opgericht door Commonland, een organisatie die zich internationaal inzet voor duurzaam en regeneratief landgebruik.