Ervaringen met kruidenrijk grasland

14 juli 2020

Afgelopen jaar zijn er verschillende melkveehouders in Midden Delfland aan de slag gegaan met de inzaai van percelen met productief kruidenrijk gras. Het doel van dit productieve kruidenrijke grasland is om een gewas te telen dat beter bestand is tegen droogte, een goede voederwaarde heeft én bijdraagt aan het vergroten van de biodiversiteit.

Eén van de aspecten die wordt meegenomen is het beheren van ongewenste kruiden in de recent ingezaaide percelen. Onkruidbestrijdingsmiddelen kunnen niet gebruikt worden in deze percelen. Daarom wordt er naar alternatieven qua bestrijding gekeken om te zorgen dat deze onkruiden niet de overhand krijgen. Tegelijkertijd wordt in een perceel dat in 2018 is ingezaaid de opbrengst gemeten. Dit geeft de melkveehouders een beter inzicht in de verschillen tussen bepaalde ingezaaide mengsels, met en zonder kruiden.

Tijdens veldbijeenkomsten worden de nieuw ingezaaide percelen bezocht met de deelnemende melkveehouders om te kijken welke lessen er te trekken zijn uit de verschillen die zichtbaar zijn. Ook zal er worden gekeken welke melkveehouders ook komend jaar verder aan de slag willen met de implementatie van deze productieve kruiden.

Een eerste conclusie is dat de kruiden het over het algemeen goed doen. Het is vooral het zoeken naar verschillende zaken en het finetunen van het beheer van deze percelen. Hoe beheer je onkruiden? Wanneer is het beste moment om te maaien? Wat en hoeveel bemest je? We zien dat er percelen zijn die waarschijnlijk historisch gezien een hogere onkruiddruk hebben en ook nu weer grotere aantallen onkruiden laten zien.

De verdiepingsgroep Kruidenrijk Grasland wordt begeleid door Pedro Janssen, Onderzoeker Duurzame Veehouderij & Agrobiodiversiteit van het Louis Bolk instituut.

opbrengstmeting kruidenrijk grasland - Hans van Adrichem IMG-20200529-WA0000
boterbloemen in kruidenrijk grasland - John van Winden IMG-20200513-WA0002

Opbrengstmeting  en boterbloemen in kruidenrijk grasland in Midden-Delfland.

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Stadslandbouw Den Haag – het ontdekken waard!

04 juli 2018
Lees meer

Laat je verrassen!

24 oktober 2017
Lees meer

Melkveehouders vertellen over boeren op water met de Klimaatkaravaan

11 juli 2022
Lees meer

Duurzaam Boer Blijven magazine - De kringloop van een koe

05 januari 2022