In gesprek met… Tessa Siljee

20 april 2018

Tessa Siljee- van den Akker is bedrijfscontactfunctionaris voor de Gemeente Midden-Delfland. We gingen met haar in gesprek over haar rol in de regio en haar ervaringen binnen ons Innovatienetwerk.

Naam: Tessa Siljee- van den Akker
Geboortedatum: 04-09-1974
Geboorteplaats: Rotterdam
Woonplaats: Schiedam
Functie: Bedrijfscontactfunctionaris
Emailtsiljee@middendelfland.nl

Wat is je achtergrond?
“Hoewel ik nu vijf jaar werkzaam ben als ambtenaar, liggen mijn roots in het bedrijfsleven. Na de modevakschool ben ik op mijn 18e gaan werken. Mijn eerste ‘echte’ baan was voor een modemerk in een warenhuis. Het bleek een veilig nest om mijn werkzame leven te starten. De daarop volgende jaren heb ik verschillende posities bekleed en eindigde als bedrijfsleider van een aantal modemerken op Schiphol. Hier heb ik veel geleerd over verkoop, etaleren, promotie, targets, inkoop en management.

Bij verkoop is het belangrijk dat je het ‘product’ dat je wilt verkopen, door-en-door kent. De sterke en minder sterke punten van je product moeten gekoppeld worden aan de behoefte van de klant. Het promoten van de beste kwaliteiten zoals locatie, kwalitatief goed personeel, grote betrokkenheid of kennis is niet anders dan de uitgangspunten die ook bij etaleren centraal staan. Ik pluk nog steeds de vruchten van de kennis en ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding en mijn vorige werkplekken. Dit gebruik ik om ons gebied en alle mooie bedrijfsactiviteiten die daarin plaatsvinden te promoten.

Na 10 jaar retail-ervaring was het tijd om iets heel anders te gaan doen: althans dat dacht ik. Als intercedente bij een uitzendbureau kwam ik er al snel achter dat hoewel het product anders was, het nog steeds ging om verkoop en ‘etaleren’. Dit keer ging het alleen niet om de verkoop van mode, maar ook om het promoten van de kwaliteiten van de uitzendkracht.
Binnen de uitzendbranche heb ik verschillende rollen gehad. Als accountmanager was ik verantwoordelijk voor het verkennen van nieuwe markten en het aangaan van samenwerkingsrelaties. Relatiebeheer werd een groot onderdeel van mijn takenpakket en het signaleren van marktkansen en het analyseren van diverse behoeften maakte ik mij snel eigen. Vooral in de functie van vestigingsmanager heb ik mij hierin gespecialiseerd en heb ik mij daarnaast ook beziggehouden met marketing, sales, communicatie, implementeren van kwaliteitseisen en het motiveren en coachen van medewerkers in operationele als commerciële vaardigheden. Allemaal zaken waar menig ondernemer mee in aanraking komt en waardoor ik mij goed kan verplaatsen in mijn huidige doelgroep: het bedrijfsleven van Midden-Delfland.”

Wat was je eerste kennismaking met ons innovatienetwerk?
“In feite was de eerste kennismaking via mijn directe collega Kees Boks. Hij vertelde hier over tijdens een teamoverleg. In een later stadium ben ik aanwezig geweest bij de bijeenkomst ‘Hallo Consument’. Een mooie en vooral functionele bijeenkomst. Ten eerste omdat het meerdere zaken bij elkaar bracht. De workshopleiders hadden goede en vernieuwde concepten. De producten verschilden van elkaar maar de gekozen koers en toepassing op het gebied van onder andere marketing was inspirerend voor iedereen.

Ten tweede was het merkbaar dat er diverse soorten producenten aanwezig waren. Er werd al snel duidelijk dat door samen op te trekken er van elkaar geleerd kan worden. Want om te kunnen produceren voor de stad is volume, kennis, diversiteit en een netwerk nodig. Zaken die door samen te werken een ieder verder brengen. Maar ook letterlijk verder te brengen want het distribueren van goederen is een lastig en vooral kostbaar proces.”

Wat zou jij willen beteken voor het netwerk?
“Als bedrijfscontactfunctionaris sta ik in contact met veel ondernemers en ben ik op de hoogte van nieuwe ondernemersinitiatieven. Zo kan ik in een vroegtijdig stadium partijen bij elkaar brengen. Een mooi voorbeeld hiervan is naar aanleiding van de eerder genoemde uitdaging ten aanzien van distributie. Tijdens de manifestatie ‘Kansrijk Midden-Delfland’ die in 2016 plaatsvond hebben we plaatselijke initiatieven het platform geboden om de uitdagingen die zij hadden, in het verder brengen van het concept, onder de aandacht te brengen. Aanwezigen hielpen door vragen te stellen en hun persoonlijke ervaring te delen. Daarnaast heeft PostNL een workshop gegeven over distributie en in het bijzonder over de distributie van versproducten.

Het faciliteren van ondernemers is dan ook mijn hoofdtaak. Dat kan zijn op het gebied van vestiging of uitbreiding van locatie tot bedrijfsactiviteiten, subsidies, vergunningen, duurzaam ondernemen, participatie, MVO, marketing, etc. Daarnaast begeleid ik ondernemers en ook verenigingen/stichtingen bij een aanvraag voor het Supporterschap Cittaslow. Dit soort verzoeken vragen een persoonlijke aanpak.”

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Diversiteit, van last naar lust!

21 november 2018
Lees meer

Midden-Delfland werkt samen aan vernieuwing

25 mei 2018
Lees meer

Eigen zuivellijn gebiedscoöperatie Delflandshof

23 mei 2018
Lees meer

De bokashi-keten als natuurlijke verbinding tussen land en stad

26 mei 2018