Innovatiesessie 9 mei – Mix & Match!

15 mei 2019

Midden-Delfland is een dynamisch gebied dat continu in beweging is. Zo ook het MIND-netwerk. De afgelopen maanden is het netwerk blijven groeien. Heel wat initiatieven lopen, POP-subsidies worden aangevraagd en gehonoreerd. Ook de gebiedsmarketing voor Midden-Delfland krijgt een impuls en het Groenfonds Midden-Delfland heeft de samenwerking met MIND opgezocht, waarmee de boer steeds dichterbij de stad komt. Thema’s als bodemdaling en de kracht van data voor het boerenbedrijf worden onder de loep genomen.

Genoeg redenen om weer eens met alle denkers en doeners samen te komen om ervaringen uit lopende initiatieven te delen en nieuwe initiatieven in de spotlights te zetten. Dat deden we op donderdag 9 mei tijdens een MIND innovatiesessie bij één van de vele inspirerende vergaderlocaties die Midden-Delfland te bieden heeft: De Vijverschie in Schipluiden.

Kort en krachtig!

Na een smaakvolle streeklunch startten we de sessie met acht korte en krachtige verhalen door verschillende initiatiefnemers. In deze pitches deden de sprekers een oproep aan het publiek om met hen mee te denken in kansen, oplossingen of antwoorden op hun hulpvragen.

Corné van Leeuwen > vorderingen rondom de gebiedsmarketing van Midden-Delfland. Het gebiedsmerk ‘PUUUR Midden Delfland’ was eerder die week gelanceerd tijdens een officiële presentatie aan de pers. Vervolgstap is de activatie van het merk, met onder andere de ontwikkeling van een starterspakket met communicatiemiddelen voor ondernemers. Maar welke middelen willen zij graag terugzien in zo’n pakket?

DSC02022

Polderarchitect Jandirk Hoekstra > energieopgaves in het gebied. Jandirk is de onafhankelijke polderarchitect van Midden-Delfland. Deze functie is te vergelijken met die van rijksbouwmeester. De ambitie van Jandirk is het aantrekkelijker maken van het poldergebied. Hij wil met zijn initiatief voor MIND toewerken naar een buitengebied dat in zijn eigen energie voorziet én waarbij de voorzieningen ruimtelijk fraai zijn ingepast. Hij wil daarvoor als eerste de verschillende energievragen  in Midden-Delfland in kaart brengen .. Hij wil graag tijdens deze sessie de collectieve en erfspecifieke mogelijkheden voor energievoorziening samen met belangrijke stakeholders inzichtelijk maken. Meer informatie? Bereik Jan via polderarchitect@middendelfland.nl.

Mariëtte Stolk > het nieuwe initiatief “van Kool naar Kimchi”. Om de groei in lokale en duurzame productie, verwerking, handel en consumptie van gezonde food-producten te bevorderen, werken diverse partijen, met als basis het groothandelsterrein op het bedrijventerrein Spaanse Polder, aan het project ‘Van Kool naar Kimchi’. Het doel is om lokale spelers in het voedsel ecosysteem van Zuid-Holland aan elkaar te verbinden en een gezamenlijk leerproces te faciliteren. Kleinschalige teams met vertegenwoordigers uit de hele keten (boer, maker, koper, consument) gaan samen aan de slag met vraag gestuurde ontwikkeling van food-producten. Het team heeft een POP3 subsidieaanvraag binnen de openstelling ‘Samenwerking innovatie landbouw’. Voor meer informatie over dit project, mail naar info@oorsprongconsult.nl.

Mirjam Warnars van Hoeve Avondrust > het keurmerk Erkend StreekproductDe producten van Mirjam dragen sinds kort het officiële keurmerk ‘Erkend Streekproduct’. Naast het gebiedslogo is dit keurmerk een goede aanvulling om de kracht van het lokale product uit te stralen. Ze stelt voor dat meerdere ondernemers in Midden-Delfland e.o. zich aanmelden voor dit keurmerk. Mirjam deelt haar ervaring graag met geïnteresseerden. Vragen over dit keurmerk? Bereik Mirjam via 06-19922023.

Erik van Wijk > de pilot actieve onderwaterdrainage bij kringloopboer Gertjan Hooijmans. Melkveehouder Gertjan Hooijmans wil met ondersteuning van Erik van Wijk een pilot actieve onderwaterdrainage starten. De reden hiervoor is verdergaande bodemdaling zoveel mogelijk te voorkomen, maar ook om een boerenbedrijf te kunnen blijven runnen. Erik spreekt de ambitie uit om in de herfst van 2019 te starten met deze pilot op het bedrijf van Gertjan. Momenteel werkt het team aan een plan van aanpak. Nog niet alle partijen zijn overtuigd van nut en noodzaak. Het project vraagt ook om een investering. Daarnaast zoekt Erik naar een manier om de resultaten uiteindelijk goed te kunnen meten.

Peter de Vette van Hoeve Bouwlust > het idee voor een belevingsconcept voor consumenten. Peter en zijn ouders runnen de kampeer- en belevenisboerderij Hoeve Bouwlust. Ze willen graag meer consumenten uit de stad naar hun boerderij in de polder trekken, om hen hier het boerenleven écht te laten ervaren. Dat doen ze op dit moment al met een eigen boerderij camping en het zuilvelfabriekje van coöperatie Delflandshof. Ze hebben daarnaast de ambitie om een belevingsruimte in te richten waar men kan leren over het totale melkproductieproces, van gras tot glas! Maar welke mogelijkheden zijn er allemaal?

Bas van den Berg van Hoeve Ackerdijk > de ontwikkelingen rondom de Mobiele ZuivelinstallatieDe plannen voor de mobiele zuivelinstallatie zijn concreet en de offerte van de bouwer ligt er. Om daadwerkelijk te kunnen starten met de ontwikkeling en de eerste aanbetaling te kunnen doen, zijn Bas en zijn team op zoek naar aanvullende financiële middelen. Via het platform Burgerboerderijen (burgerboerderijen.nl) proberen ze mensen die geïnteresseerd zijn over te halen om daadwerkelijk te investeren in dit vernieuwende concept. Bas wil onder andere via de innovatiesessie daar meer bekendheid aan geven en anderen vragen daaraan mee te werken.

Flip van der Eijk > oproep om het verhaal over het voedsellandschap van Midden-Delfland aan de hand van kunst te vertellen. Indirect dragen we met ons eetgedrag bij aan de instandhouding en ontwikkeling van ons landschap en voedselsysteem. Dat is al decennia lang zo. Kunstenaars hebben deze ontwikkelingen in die tijd vastgelegd op doek en via andere creatieve invalshoeken. Wat is er nu mooier om het verhaal te vertellen aan de hand van deze kunstwerken? Maar ook… wat zeggen de huidige ontwikkelingen ons over de toekomst? Smaakt naar meer? Mail naar artidelflandiae@gmail.com.

DSC02081
DSC02064

Tijdens het tweede onderdeel van de sessie gingen de groepen uiteen om met elkaar te zoeken naar antwoorden en oplossingen op de eerder gestelde hulpvragen.

Het resultaat?
Erik van Wijk en kringloopboer Gertjan Hooijmans hebben veel nieuwe contacten opgedaan, waaronder een student die graag meehelpt met de pilot onderwaterdrainage. Mariëtte Stolk heeft met deelnemers gespard over de mogelijkheden rondom grond, logistiek, soorten producten en de positionering van de ‘makers’. Conclusie is dat de plannen heel concreet zijn, maar de realisatie een uitdaging blijft. Peter de Vette heeft creatieve input ontvangen voor de doorontwikkeling van zijn belevingsconcept. Bas van den Berg heeft concrete tips ontvangen op zijn vraag en Jandirk Hoekstra komt met de conclusie dat we niet ‘op één paard moeten wedden’ om het initiatief tot een succes te brengen. Al met al zijn de deelnemers van de sessie tevreden met de oogst van deze dag. “Want zoals ook vandaag weer blijkt: iedereen weet iets en samen weten we dus meer!”, aldus Mirjam Warnars.

 Mixen en matchen
We sloten de middag af met een oproep aan de deelnemers om na te denken over vragen of ideeën die ze graag zouden (voor)stellen aan o.a. professionals uit omliggende steden. Het Groenfonds Midden-Delfland staat in samenwerking met gemeente Delft en MIND binnenkort twee dagen met een ‘Melkbar’ op verschillende locaties in Delft om verbindingen te leggen tussen de vragen uit de stad en het aanbod uit Midden-Delfland. Meer weten? Stuur dan een email naar melkbar@middendelfland.nl. Alle ideeën die deze dagen ontstaan, worden gedeeld en gematcht tijdens het MIND event op 27 juni. Heeft u uw gratis ticket(s) al bemachtigd? Dat kan hier.

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Boerenverstand Podcast #6 - De kringloopboeren in Midden-Delfland

10 mei 2023
Lees meer

Het kan lekker wel!

03 januari 2018
Lees meer

Themasessie ‘Midden-Delfland en de gezonde stad’

09 april 2018
Lees meer

Aan het woord: Guus van Laarhoven van FrieslandCampina

12 juni 2020