Innovatiesessie februari 2018

20 februari 2018

Op 20 februari 2018 vond weer een innovatiesessie plaats. Dit keer op een geweldige locatie van Natuurmonumenten in Delft. De innovatiesessies zijn werksessie waarbij de experimenten iedere keer weer stappen zetten.

Met zo’n 46 gasten zit de zaal vol. Van de zestien experimenten uit het MIND netwerk zijn er acht experimenten aanwezig. Ook zijn er twee nieuwe experimenten die zich graag voorstellen. Jeroen Ooievaar van de wildbeheer vereniging wil graag een korte keten voor ganzenvlees opzetten van dieren die in Midden-Delfland geschoten worden. Ook wordt het experiment ‘van doek naar werkelijkheid’ gepitched om door middel van beeldende kunst, mensen op een andere manier naar het landschap te laten kijken.

 

VERSLAG VAN DE MIDDAG

Wanneer de leeragenda van het experiment ‘de nieuwe generatie jongvee’ wordt gepresenteerd komt de stadse Pauline Schouwenburg met een interessante vraag: ‘Zou het niet mogelijk zijn om als consument mee te betalen aan gesekst sperma voor de boer? Zo kan de boer er voor zorgen dat er voornamelijk vrouwelijke kalfjes worden geboren en hoeven we ons minder zorgen te maken over de mannelijke dieren.’ De vraag roept meteen een interessante discussie op en meerdere mensen reageren. Zo zie je maar. In dit netwerk komen stad en platteland direct met elkaar in gesprek.

Nu is het tijd voor actie. De experimenten gaan uit elkaar en kunnen aan de slag. Waar de één kiest voor een business canvas model, gaat de ander aan de slag met een experimeter en de andere groep met het tafelkleed. Maar ook het bordje ‘stad, denk eens mee…’ wordt ingezet waardoor geïnteresseerden aansluiten aan tafel.

Na anderhalf uur hard werken, discussiëren, tekenen en plannen maken komen alle groepen terug met hun leeragenda. De vragen liepen erg uiteen:

  • Kan ‘van doek naar werkelijkheid’ het verbindende experiment zijn?
  • Welk stalconcept past bij de uitrol van de natuur inclusieve boerderij?
  • Wat is de doelgroep van ons als Trotse Melkmakers?
  • Hoe ga je om met de leveringszekerheid, het seizoensproduct, diversiteit en kwaliteit van het ganzenvlees?
  • Wat is het meest van belang voor de boerderij van de toekomst?
  • Hoe kunnen we GFT stroom uit de stad benutten voor bokashi?
  • Proef je het verschil in producten tussen de producten van onze Jersey, Blaarkop en Montbéliarde koeien?

Bij terugkomst in de grote zaal zit het panel stedelingen al klaar. Hoe hebben zij de innovatiesessie beleefd? En wat kunnen zij betekenen voor dit netwerk?

David (Den Haag): ‘Ik zie vooral de diversiteit tussen de experimenten en de fases waarin ze zich bevinden. Interessant om te zien hoe de Delflandse Vleesmeesters zich verdiepen in het business canvas model. Kunnen zij hun afzet vergroten, productenaanbod verbreden en wellicht ook gaan leveren aan restaurants? De Trotse Melkmakers zijn weer heel druk met het openstellen van hun bedrijf en het uitnodigen van burgers. Welke doelgroepen kunnen zij bereiken? En watvoor business model past bij dit experiment? Kortom: genoeg stof tot nadenken.’

Pauline Schouwenburg (De Platte Stad): ‘Al een tijdje trek ik op met de Trotse Melkmakers. Leuk om als Rotterdamse stadse met deze groep super diverse boeren samen te werken. Wanneer ik mijn vrienden vertel over de Trotse Melkmakers dan vragen ze allemaal of ze een keer met me mee mogen naar de boer. Toen ik bij Johan Oosthoek was vorige week vond ik het interessant om te beseffen dat we allebei onze eigen bubbel leven en allebei de behoefte hebben om die bubbel door te prikken.’

Amelia (gemeente Rotterdam): ‘Ik wil jullie vooral meegeven om te werken met mensen die ver van je eigen bubbel staan. Gebruik stadse consumenten, financieringen, bedrijven want zij denken allemaal weer heel anders. Veel van de experimenten waar ik vandaag bij heb meegekeken passen absoluut in de circulaire economie. Ik hoop dat jullie je dit beseffen en jullie experimenten ook delen, niet alleen lokaal maar ook Europees en wereldwijd. En mochten jullie iemand nodig hebben uit de stad? Ik heb een groot netwerk in de food wereld in Rotterdam.’

Als afsluiting kwam de agenda voor de komende tijd nog op het scherm:

  • 20 maart: excursie commonland ‘Toer de boer 020’
  • 9 april: themasessie ‘de gezonde sessie’ door Judith
  • 24 april: volgende innovatiesessie
  • 31 mei: themasessie ‘de toekomst van Midden-Delfland door Nicole
  • 21 juni: MIND netwerk event #2

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Van pillen naar paprika

14 juni 2018
Lees meer

Duurzaam Boer Blijven magazine - Kringloopboeren aan het woord, Peter & Corine Zeeuw

02 februari 2022
Lees meer

Verslag MIND-event 2019

08 juli 2019
Lees meer

Maatwerkadvies voor bedrijfsovername

16 juni 2021