Kaasmeesters van start dankzij subsidie Groenfonds

22 juli 2021

Lekker van dichtbij!

Inwoners van de stad laten meegenieten van zuivel en vlees van Midden-Delflandse bodem. Dát is een van de missies van Groenfonds Midden-Delfland. Want wat je van dichtbij haalt, is smaakvoller en duurzamer dan van ver. Groenfonds Midden-Delfland helpt daarbij graag een handje met subsidie. Een mooi voorbeeld daarvan is het initiatief van Kaasmeesters Corné van Leeuwen en Paul Oosthoek. Want dankzij onder meer de opstartsubsidie van het Groenfonds, konden zij aan de slag met de productie en verkoop van hun ambachtelijke kaas.

De melkveehouders van Midden-Delfland maken ambachtelijke producten die hun oorsprong hebben in het agrarisch landschap. Hun zuivel- en vleesproducten zijn van hoge kwaliteit en vol van smaak. Daarnaast zorgen de boeren ervoor dat het Midden-Delflandse landschap open, groen en authentiek blijft, met weidevogels en andere dieren.

Met oog voor de natuur
Veel boeren in Midden-Delfland zijn al meer dan 12 jaar kringloopboer. Zij werken op kleine percelen. Biodiversiteit, klimaat, educatie en recreatie zijn leidend in hun bedrijfsvoering. Het zal je niet verbazen, dat hun verdienmodel ingewikkelder is dan dat van hun collega’s elders in het land die intensiever en grootschaliger boeren: de zorg voor het landschap en kennisoverdracht kost veel tijd, maar levert niet altijd rechtstreekse inkomsten op.

Help je mee?
Boeren zoeken naar manieren om hun inzet voor het duurzame polderlandschap, via een andere weg, terugverdiend te krijgen. Bijvoorbeeld met de verkoop van nieuwe producten, zoals de kaas van Corné en Paul. Of met slimme verkoop- en afzetkanalen. Wethouder Hilbert Bredemeijer van Den Haag: ‘Als je een fles boerenmelk of -yoghurt uit Midden-Delfland koopt, dan investeer je in de kringloopboeren van Midden-Delfland en daarmee in rust en ruimte. Zo kun jij (blijven) wandelen, fietsen, skeeleren, vogelspotten en schaatsen in het weidse polderlandschap tussen Den Haag en Rotterdam.’

Het roer om, subsidie voor een goed plan!
Groenfonds Midden-Delfland brengt je graag in contact met een boer om je plannen verder te brengen. De subsidieregeling staat in elk geval open tot 1 januari 2022. Let op, jouw idee moet daadwerkelijk leiden tot (extra) verkoop in de nabije steden.

Meer weten?
Op www.groenfondsmiddendelfland.nl staan inspirerende voorbeelden en de subsidieregeling met voorwaarden. Of neem contact op met Groenfonds Midden-Delfland via groenfonds@middendelfland.nl.

kaasboeren en wethouder + extra lucht

Foto: Arend van der Salm Fotografie

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Dineren bij de boer

24 april 2019
Lees meer

Rotterdam de boer op! dagen

06 september 2023
Lees meer

YES, de subsidie is goedgekeurd!

17 mei 2018
Lees meer

Duurzaam Boer Blijven magazine - Kringloopboeren aan het woord, Henk & Jolanda Dijkshoorn

19 januari 2022