Laat je verrassen!
Jeroen van der Kooij, biologisch melkveehouder op de Rust-Hoff aan de Broekpolderweg in Maasland. Werkt mee in het netwerk met het experiment Bokashi: goed gefermenteerd organisch materiaal als meststof en bodemverbeteraar.
Wat doe jij binnen het Innovatienetwerk middenINdelfland (MIND)?
Ik ben gestart met het project Bokashi. Dit is een werkwijze uit Japan waarbij organische materialen zoals de dikke fractie van mest met behulp van fermentatie worden omgezet in bodemverbeteraar en meststof. Door de scheiding van dunne en dikke fractie ontstaat geen ammoniak en het systeem draagt bij aan een groot deel van de CO2opgave voor de melkveehouderij. De technische details zal ik hier niet verder uitweiden, veel informatie staat op www.bokashiakkerbouw.nl. Ik denk dat deze techniek een goede oplossing is voor onze ammoniak- en methaanuitstoot, het verbetert het bodemleven en geeft daardoor de biodiversiteit een boost. De verwerking op het land is ook erg fijn: het verspreid makkelijk en wordt snel in de bodem opgenomen, waardoor je binnen zes weken alweer kunt maaien.
Waarom heb jij je aangesloten bij MIND?
Het netwerk is voor mij erg waardevol, omdat je hier met een enorme snelheid kennis kunt vergaren. Er zijn zoveel verschillende mensen met verschillende achtergronden aanwezig, die nemen allemaal hun eigen denkwijzen mee. En of je daar wat mee doet, is aan jou. Vorige week tijdens de innovatiesessie bijvoorbeeld sprak ik met Marius die in de ruimtevaarttechniek werkt. Samen spraken we over ons Bokashi-project. Hij vroeg me waarom ik geen biodiesel van de mest maak. Een heel andere manier van denken en erg interessant. Waarschijnlijk pas ik niet direct het plan aan, maar het maakt me wel scherper. Kortom, laat je verrassen. Dénk in ieder geval verder dan je poolstok lang is. Springen kan dan altijd nog.
Wat is de waarde van de stedeling voor jou?
Zelf hoef ik niet alle kennis in huis te hebben, die kan ik ook halen bij mensen als Marius. In de stad zit zoveel kracht en kennis! Zie dat niet als bedreiging maar vorm het naar jouw bedrijf, verbeter jezelf ermee. Voor het Bokashi-project wil ik organische materialen zoals gft in de stad gaan ophalen. Hoe dat moet? Geen idee. Daarvoor zitten mensen in het netwerk die dat heel goed kunnen. Samen denken we na over inzameling én over afzet. De Bokashi kan straks ook de stad weer in als potgrond of grondverbeteraar. Hoe dat gaat uitpakken weet ik niet, ik laat me verrassen door anderen.
Wat voeg jij toe aan het netwerk?
Komende zomer (2018) gaan we starten met de Bokashi en starten we met monitoren. Ik wil straks graag een proeflocatie zijn waar iedereen kan komen kijken, zowel op de boerderij zelf, als online via bijvoorbeeld een webcam of met een app. Alle data is dan inzichtelijk zodat zowel ikzelf als anderen kunnen leren van de mogelijkheden van Bokashi. Daarbij is de uitwisseling met de stad erg leerzaam.
Welke tip heb jij voor collega-ondernemers?
Ga de interactie met de stad aan, het is ons bestaansrecht. Daarbij moeten we voorkomen dat we als Ot en Sien worden weggezet. Laat zien wat we doen, juist aan andere ondernemers, niet alleen de schoolklassen. Daarmee krijgen we kruisbestuiving tussen sectoren. En blijf als ondernemer dicht bij jezelf. Laat niet teveel van bovenaf opleggen. Laten we zelf zorgen voor beweging en een mooi landschap, om die druk van bovenaf te voorkomen. Ik vind dat iedereen daarbij zijn eigen keus in bedrijfstype kan en mag maken. Hiermee behouden we het diverse rijke landschap van Midden-Delfland.