Samenwerken aan voedsel voor de stad
In 1999 overhandigde ik bij de opening van de allereerste Midden-Delfland Dag een mandje Midden-Delfland producten aan Jaap Wolf, toen Gedeputeerde van Z-H; ‘voedsel voor de stad’! Ik weet nog wat er in het mandje zat: melk, boter en kaas van Van Winden, brood van Holtkamp, gebakken in de takkenoven op de boerderij van Olsthoorn, ham van de biologische slager uit Vlaardingen, jam van Hoeve Avondrust en een keramieken bord van Tineke van Gils.
Vandaag – twintig jaar later – is het mandje een heuse (Farm-I-See) winkel vol met producten uit Midden-Delfland! In die twintig jaar is er bij zowel burger als boer en tuinder steeds meer een besef gegroeid dat het anders moet en anders kan met ons voedsel. Voedsel van dichtbij, waarvan we de herkomst en productiewijze kennen. Geproduceerd op een manier die goed is voor landschap, natuur, milieu en dierenwelzijn. Burger en boer en tuinder hebben daarin samen een verantwoordelijkheid. Steeds meer agrarische en niet agrarische ondernemers ontwikkelen initiatieven in die richting en burgers verenigen zich in voedselcollectieven; ook in Midden-Delfland. Juist ook in Midden-Delfland dat midden in een metropool met 2,5 miljoen bewoners bij uitstek een gebied is waar de verbinding stad-land kansrijk én noodzakelijk is. De volgende uitdaging is dat meer van de initiatieven elkaar gaan versterken door samenwerking – ook van boer en burger. Zo zetten we Midden-Delfland op de kaart als voedselleverancier voor de stad. Een positie die de basis is voor het bestaansrecht van Midden-Delfland als bijzonder landschap in de metropool.
Ik ben positief en enthousiast over de toekomst van Midden-Delfland als voedselleverancier voor de stad. Gedeputeerde Jaap Wolf zal indertijd op het Provinciehuis zijn mandje uit Midden-Delfland hebben gedeeld – en niet zonder gevolgen! Inmiddels spreekt Provincie Zuid-Holland zich uit dat in 2030 80 procent van het verse voedsel dat de inwoners nuttigen, van eigen bodem komt. In Midden-Delfland is het mandje vandaag een volwassen winkel geworden. Maar de Farm-I-See winkel is zelfs meer! Het is ook een organisch gegroeid ‘zwaartepunt’ van energie, motivatie en ervaringskennis, gericht op samenwerking. Een zwaartepunt waaruit we samen leren en innoveren in marketing en logistiek, voor een sterke een gezamenlijke positie van Midden-Delfland als voedselleverancier voor de stad. Deze ontmoetingsplaats en leeromgeving voor samenwerking brengen we graag in, net als eerder ‘het mandje’ – en ook weer voor resultaat. Vanuit dezelfde visie van toen. Net als mijn fiets, ook nog steeds dezelfde!
Flip van der Eijk
Betrokken bij Farm-I-See