Startavond Duurzaam Boer Blijven seizoen 2024-2025

02 oktober 2024

Op 26 september 2024 is de startavond voor het kringloopboerenseizoen 2024-2025 in de Schelp in Schipluiden gehouden. Arnold van Adrichem, voorzitter LTO Noord – Delflands Groen verwelkomde de aanwezigen. Daarna stelde Bart de Leede, sinds maart wethouder in gemeente Midden-Delfland zich voor. Hij heeft o.a. gebiedsontwikkeling en ruimtelijke ordening buitengebied in zijn portefeuille.

Duurzaam Boer Blijven
Marcia van Drunen van gemeente Midden-Delfland informeerde de aanwezigen over het programma van deze avond en had daarnaast een aantal mededelingen over de nieuwe contactpersoon bij het Hoogheemraadschap van Delfland, de Rabobank duurzaamheidsbijdrage en de Spotsprayer demo die recent is georganiseerd door Duurzaam Boer Blijven.

Energiecoöperatie
Peter de Vette, voorzitter van de Boerenenergiecoöperatie Midden-Delfland i.o. vertelde kort over de ontwikkelingen. De in het gebied geproduceerde stroom van de deelnemers wordt straks lokaal verkocht tegen een vast tarief zonder tussenkomst van grote energiemaatschappijen. De energiecoöperatie in oprichting is nog op zoek naar een deelnemer met een grootverbruikersaansluiting.

Kringlooplandbouw in Midden-Delfland
Frank Verhoeven van adviesbureau Boerenverstand was aanwezig om de ontwikkelingen toe te lichten. Naast het kringloopboerenprogramma bestaat Duurzaam Boer Blijven uit het Jonge Boeren Netwerk en de experimenten/initiatieven.

Belonen voor behaalde doelen
De duurzaamheidsprestaties van de deelnemende melkveehouders op het kringloopcertificaat worden weergegeven aan de hand van KPI’s (kritische prestatie-indicatoren). Voor iedere KPI worden doelen geformuleerd waarmee deze meetbaar zijn en inzichtelijk kunnen worden gemaakt. Het behalen van de gestelde doelen zou beloond moeten worden. In Midden-Delfland worden de deelnemers door gemeente Midden-Delfland, het Hoogheemraadschap van Delfland en Rotterdam De Boer beloond als ze goed presteren.

Gebiedsaanbod Midden-Delfland
We willen een gebiedsaanbod neerleggen bij de provincie en andere partijen. Het doel van het Gebiedsaanbod Midden-Delfland is de inspanningen van de deelnemende melkveehouders breder belonen. In het gebiedsaanbod gaan we inzichtelijk maken wat er al is bereikt, wat de “stand van Midden-Delfland” is ten opzichte van het landelijk gemiddelde en andere benchmarks.

Het gebiedsaanbod Midden-Delfland gaat over het verzilveren van de inspanningen. Er moet aangetoond worden wat er nog wel en niet kan. Het moeten realistische en haalbare doelen zijn. Het kringloopcertificaat gaat in 2025 van 8 naar 13 KPI’s zodat deze beter passen bij doelen en bij het landelijke KPI traject. De streefwaarden moeten gezamenlijk worden bepaald door boeren, gemeente, provincie, hoogheemraadschap, enz.

Kringloopcertificaat 2.0
Het kringloopcertificaat wordt uitgebreid met nieuwe KPI’s. Midden-Delfland loopt voorop en we willen voorop blijven lopen. Het nieuwe certificaat gaat ons hierbij helpen, het sluit beter aan op het gebiedsaanbod. De KPI’s gaan we koppelen aan de gebiedsdoelen.

Streefwaarden
We moeten met elkaar de streefwaarden bepalen. Bij CO2 bijvoorbeeld zijn de beleidsdoelen gebaseerd op directe emissies (methaan – en lachgas uit pens, mest en land). Nu wordt in het Kringloopcertificaat beloond op de totale emissies (per kg melk). Voor komende jaar gaan we ook de directe emissies in beeld brengen in de studiegroepen.

Bij Natuur & Landschap gaat het om Agrarisch Natuurbeheer en Groenblauwe dooradering. Voor komend studieseizoen kunnen we in beeld brengen wat Midden-Delfland nu al doet aan Groenblauwe dooradering? Daarnaast kunnen we aantonen dat de bijdrage van Midden-Delfland aan de Groenblauwe dooradering al flink is. Gedacht kan worden aan een thema-avond Groenblauwe dooradering samen met het hoogheemraadschap. Wat is de bijdrage aan de doelen en hoe kan het beheer beter (bijv. ecologisch slootschonen).

Boerenwerkgroep
Voor het vernieuwen van het Kringloopcertificaat wordt een werkgroep in het leven geroepen waar kringloopboeren uit Midden-Delfland aan deel gaan nemen. Er zal worden nagedacht over:

  • Wat kan er nog meer, maar ook: wat kan niet?
  • Gebiedsaanbod
  • Kringloopcertificaat 2.0 (uitbreiding KPI’s)

Kringloop: achterhaald of actueel?
Jeroen van der Meer van Dirksen Management Support ging dieper in op de behaalde resultaten van afgelopen jaar. Hoeveel VEM van eigen voer is er afgelopen jaar van het land gehaald. Hoe kan je het beste bijsturen. Koop je rundveebrok of koop je losse grondstoffen. De gehaltes VEM, DVE, OEB enz. lopen nogal uiteen per voedermiddel. Je kan daarom met losse grondstoffen veel preciezer aansluiten op de gehaltes in het ruwvoer.

De verschillende kringlopen
Bij de voerkringloop is de spreiding groot in Midden-Delfland. Het gaat om de productie per koe als resultaat van de inspanningen. Bij het rantsoen is sturen op ureum en benutten van eigen ruwvoer van belang. Bij de kringloop van de bodem gaat het om de kwaliteit van het gras, de aanwezige onkruiden en de ontwatering.

De mestkringloop is door het verdwijnen van de derogatie flink veranderd. Er mag hierdoor minder dierlijke mest worden uitgereden. Het is daarom nog belangrijker geworden om te zorgen voor benutting op het juiste moment, de juiste periode van het jaar. Voeg indien mogelijk water toe bij de aanwending. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende mestopslag. Mest afvoeren met hoge gehaltes is voordeliger dan mest afvoeren wat veel water bevat.

Word ook deelnemer aan het kringloopboeren netwerk
Wij willen dat ook de laatste ondernemers deelnemer worden aan het kringloopboeren netwerk. Ben je melkveehouder in Midden-Delfland, meld je dan nu aan via https://www.middenindelfland.net/contact/. Wil je een keer een bijeenkomst bijwonen om de sfeer te proeven en om te kijken of het kringloopboerennetwerk wat voor jou is? Neem contact met ons op.

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Stadslandbouw Den Haag – het ontdekken waard!

04 juli 2018
Lees meer

Startbijeenkomst boerderij van de toekomst

08 maart 2018
Lees meer

Vreten voor de stad

26 juni 2018
Lees meer

Samenwerken aan voedsel voor de stad

03 oktober 2018