Themasessie ‘Hallo, consument!’

18 januari 2018

Overdag code rood, heel het land in rep en roer, ’s avonds was het een oase van nieuwsgierigheid en enthousiaste MIND-netwerkers bij de Delflandhoeve.

In de themasessies van Midden IN Delfland komen onderwerpen aan bod die de experimenten overstijgen, om het netwerk te inspireren te blijven innoveren. We werken aan duurzaamheid van landschap en landbouw, een sterke stad-land relatie en toekomstbestendigheid van het gebied.

 

Verslag van de avond

Tijdens deze themasessie vestigden we onze aandacht op de consument. In de directe omgeving van Midden-Delfland wonen meer dan 2 miljoen potentiële klanten; enorme kansen voor afzet en binding met de (stadse) consument. Maar wie zijn die consumenten eigenlijk? Langs welke kanalen kun je de consument van vandaag en morgen bereiken, hoe distribueer je je producten en bovenal: hoe houd je je klanten aan je verbonden, voor langere tijd?

In twee keer drie kwartier schoven deelnemers van het Innovatienetwerk aan bij deze ondernemers. Ze werden het hemd van het lijf gevraagd. En ondertussen werden hun ervaringen gespiegeld aan de ervaringen in Midden-Delfland zelf. Na afloop van de inspiratierondes vroegen we de deelnemers naar hun meest inspirerende conclusies. De conclusie die volgens de vier gastondernemers het beste uit de bus kwam, mocht een leuk prijsje mee naar huis nemen.

  • René Bink is food ondernemer in hart en nieren. Sinds een paar maanden past hij zijn kennis en ervaring toe als food-consultant bij Imagro. Daarvoor heeft hij veel ervaring opgedaan in het bouwen van food-brands, met een sterke nadruk op streekgebonden en lokale producten. Ervaringen deed hij op bij Unilever, Streekselecties BV (bekend van het streekmerk Gijs) en als co-founder van ZTRDG.nl.
Of je nu kiest om je producten weg te zetten via horeca, retail, huisverkoop of online, zorg ervoor dat jouw product in ieder geval voldoet aan één van de 4 G’s. Genieten. Gezond. Gemak. Goedkoop. En stel jezelf de vraag: waarin is mijn product uniek?
  • Giel Hermans is veehouder in Noord-Limburg. Zijn ambitie? Het allerlekkerste vlees van heel Nederland verkopen. Niet zomaar vlees, maar Herefords-vlees. Dit staat bekend om de ongekende malsheid en geweldige smaak. Volgens Giel te verklaren door o.a. het vetgehalte. Deze is bij de Hereford koe hoger dan andere runderen. Sinds enkele jaren verkoopt hij het vlees in zijn slagerij aan huis. Steeds meer consumenten weten hem te vinden. Niet alleen regionaal, maar uit heel Nederland komt men naar dit kleine stukje Limburg voor dit unieke product.
Wat ons uniek maakt, is dat het allemaal écht waar is. Er worden veel te veel producten verkocht die zogenaamd puur, vers, lokaal, ambachtelijk zijn. Maar dat zijn ze vaak niet écht. Neem nou als voorbeeld de ossenstaart. Bijna alle ossenstaart die de consument in de supermarkten koopt is niet van een os. Gek toch? Wij verkopen échte ossenstaart, van de os dus. En daarom komen de consumenten naar ons toe!
  • Corine Fleuren heeft samen met haar schoonzus MiniTree opgericht. Ze deelde haar bijzondere verhaal over het ontstaan van de onderneming. Haar man runt een succesvolle vruchtbomenkwekerij. Innovatie is een belangrijke pijler binnen het bedrijf, want stilstaan is achteruitgaan. Een gedeelte van de kwekerij wordt gebruikt voor experimenten. Want hoe fijn zou het bijvoorbeeld zijn als de teler de fruitbomen niet meer hoeft te snoeien? Zie daar: een kleine onderhoudsvrije appelboom. Helaas te klein voor de telers, maar heel erg leuk voor particulieren die een eigen appelboompje in de tuin wilenl. De afgelopen jaren zijn ze al enorm gegroeid. Naast een Nederlandse webshop hebben ze nu ook een Duitse en Belgische digitale winkel. Wat de succesfactor is volgens Corine?
Gemak is het sleutelwoord! Ik denk dat ik zelfs water zou kunnen verkopen als het het gemak van de consument dient. De MiniTree is het hele jaar door te planten en als hij eenmaal in de grond zit hoeft de consument niets meer te doen dan wachten op de eerste appeltjes. We bieden ook een mest-abonnement. Twee keer per jaar wanneer je de plant kunt bemesten, ontvang je een mini-mest pakketje in de brievenbus. Hoe wij blijven innoveren? Door altijd het gemak van de eindgebruiker te bedienen!
  • Maarten Bouten is oprichter van Rechtstreex. Het bedrijf kent haar oorsprong in Rotterdam. Rechtstreex is een regionale voedselcommunity. Consumenten plaatsen een bestelling online via rechtstreex.nl en kunnen op een vaste dag hun bestelling met verse producten van boeren uit de regio ophalen bij een wijkagent in de buurt. Wijkagenten zijn zelfstandig ondernemers met een eigen ophaalpunt. Volgens Maarten is het belangrijk altijd te streven naar commercie. Voor iedere speler in de community zit er een verdienmodel achter. Rechtstreex adviseert de boeren over een goede prijs, maar de boer heeft volledige autonomie in het bepalen van de verkoopprijs. De community komt niet overal even hard van de grond.
De locaties waarvan we vooraf dachten dat het een groot succes zou worden, liepen vaak het slechtst. Dat is te verklaren door de leefstijl van de consumenten op die plek. Vooraf bestellen van je verse boodschappen vraagt om een andere mindset. De jonge stedelingen leven vaak veel meer in het moment, die bepalen vaak pas op het moment dat ze honger krijgen wat ze willen eten. Rechtstreex past dan ook perfect in het leven van (jonge) gezinnen (met kinderen). Het biedt en vraagt om regelmaat.

De conclusies op een rij

  • Denk vanuit je eigen passie, die genereert een trilling. Passie brengt je over de streep!
  • Ga uit van je eigen kennis en ambities. Laat je niet te snel tegenhouden door wet- en regelgeving. Waar een wil is, is een weg!
  • Kies voor een unieke naam. Een naam die je boodschap overbrengt en inspireert.
  • Maak het saai. Focus je op dat wat je écht goed kunt en wat je graag doet. Juist ook daarom komt een consument naar je toe.
  • Laat je passie zien en voelen. “Dan kun je zelfs een hoop stront verkopen.”
  • KIES… en ga er voor!
  • Waardeer het kleine. Ook bijproducten kunnen uitgroeien tot nieuwe business.
  • Bouw je community, stap voor stap
  • Pel de ui, want in elke schil zit het verschil. Leer jezelf in ieder facet, iedere stap, weer opnieuw kennen.

Focus op wat de consument doet, niet op wat ie zegt!Wil jij jouw inzichten rondom de brug slaan tussen producent en consument óf heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied in relatie tot het BPL Midden-Delfland

06 juli 2022
Lees meer

Duurzaam Boer Blijven magazine - Kringloopboeren aan het woord, Peter & Corine Zeeuw

02 februari 2022
Lees meer

Wat gebeurt er Midden (IN) Delfland?

23 mei 2019
Lees meer

10 jaar kringloopboeren in Midden-Delfland

20 april 2018