TOP-score voor onze Kringloopboeren

18 april 2019

Op woensdagavond 10 april reikten wethouder Sonja Smit, het bestuur van LTO Delflands Groen en Boerenverstand de vernieuwde kringloopcertificaten uit aan de kringloopboeren in het Raadhuis te Schipluiden. Onder het mom van ‘het nuttige met het aangename verenigen’ werd de avond afgesloten met een gezellige bierproeverij met eigen bier van het Raadhuis.  

 

foto 14 kringloopwijzer 2019 social media
foto 6 kringloopwijzer 2019 social media

Alweer 11 jaar geleden begonnen melkveehouders in Midden-Delfland met kringlooplandbouw. Elk jaar verbeteren de kringloopboeren hun duurzaamheidsprestaties en weten zij verliezen van onder andere fosfaat en stikstof naar bodem, water en klimaat te verminderen. Momenteel krijgt deze manier van boeren landelijk meer aandacht. Dit komt onder andere doordat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kringlooplandbouw tot speerpunt van haar beleid heeft gemaakt.

Ook de markt ziet kansen. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in het nieuwe keurmerk voor duurzame zuivel ‘On the way to Planet Proof’ (Stichting Milieukeur), dat sinds eind vorig jaar zichtbaar is op melkpakken van zuivelproducent FrieslandCampina. De indicatoren waarop FrieslandCampina toetst, kwamen al voor 80% overeen met de kringloopwijzer in Midden-Delfland. Deze kringloopwijzer is inmiddels aangepast aan de indicatoren van het keurmerk, waarbij een onderscheid gemaakt wordt in de prestaties: basis en top score. Zo worden de melkveehouders op dezelfde biodiversiteitscriteria beloond. Dit creëert duidelijkheid over de criteria, zorgt ervoor dat kansen op verduurzaming op het bedrijf inzichtelijk worden en het biedt boeren de extra stimulans die nodig is om duurzamer te blijven ondernemen.

 

foto 8 kringloopwijzer 2019 social media
foto 13 kringloopwijzer 2019 social media
De boeren scoren top

De boeren scoren op 63% van de indicatoren top, waarvan de meerderheid van de boeren op eiwit en ammoniak top scoort. Dat is een prestatie waar zij trots op mogen zijn! Wethouder Sonja Smit is het hier meer dan mee eens: ‘’Ik wil zeggen dat ik ontzettend trots op jullie ben’’. Ze benadrukte daarnaast nog eens hoe ongelofelijk belangrijk het is wat de kringloopboeren in Midden-Delfland in samenwerking met de gemeente doen.

Proost!

Na de uitreiking van de certificaten volgde een fotomoment en mochten de boeren proeven van de welverdiende, zelf gebrouwen bieren van het Raadhuis. Het bestuur van LTO Delflands Groen sloot de avond op passende wijze af: ‘’We gaan er weer een mooi seizoen van maken met zijn allen en Boerenverstand! Proost!’’.

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Themasessie ‘Midden-Delfland en de gezonde stad’

09 april 2018
Lees meer

Van pillen naar paprika

14 juni 2018
Lees meer

Nieuwe generatie jongvee

05 maart 2018
Lees meer

Kaasmeesters van start dankzij subsidie Groenfonds

22 juli 2021