Werksessie ‘samen sterk(er)’
Als een groene long, in het hart van Metropool regio Rotterdam Den Haag, ligt het open agrarische veenweidelandschap van Midden-Delfland. Een karakteristiek landschap met rijke cultuurhistorie en landschappelijke waarde. Een fijne plek voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Een oase van groen, op fietsafstand van enkele grote steden. In de kern een enorme bron van voedselproducenten, allen met een eigen unieke identiteit. Het gebied is een kansrijke trekpleister voor toeristen. Het bruist er van de ondernemers die zich richten op de afzet van mooie producten én diensten. Voor velen van hen is het gebied, Midden-Delfland, een belangrijke waarde voor het vermarkten van deze producten en diensten. Ieder maakt daar in zijn marketing op een eigen manier gebruik van.
Alleen ga je sneller, samen kom je verder!
Maar is hier samen meer uit te halen? Alleen ga je sneller, maar samen kom je misschien wel verder. Hoe kan het verhaal en de beleving van het gebied nóg meer bijdragen aan de verkoop van de producten en diensten? En andersom: hoe kunnen deze mooie producten en diensten nóg meer bijdragen aan de bekendheid van Midden-Delfland als uniek gebied?
Deze avond deelden ruim 40 betrokkenen hun kennis en inzichten. Waar staan de verschillende initiatieven nu? En waar willen ze over een paar jaar staan? Wat zijn de kansen om samen naar buiten te treden?
Hans Verlinde, directeur van Gemeente Midden-Delfland opende de avond met een heldere boodschap. “Het gaat er niet om wat de politiek, de gemeente wil. Het gaat er om wat jullie willen! Met jullie ideeën gaan we morgen, volgende week, volgende maand samen verder. Samen kunnen wij dit gebied op de kaart zetten. Hoe kunnen we als gemeente jullie faciliteren om te bereiken wat we samen willen?”
Onno van Eijk, mede-organisator van het MIND-netwerk, leidde de rest van de avond. De avond was georganiseerd, juist omdat daar vanuit verschillende initiatieven behoefte was om meer samen op te pakken. Iedereen wil graag samenwerken, maar de vraag is: hoe dan?
Een blik naar binnen
Als externe deskundige heeft Onno van Eijk ruim anderhalf jaar de pracht van (ondernemend) Midden-Delfland mogen ontdekken. Verbazingwekkend noemde hij het, dat het gebied voor (potentiële) toeristen nog zo verstopt en onbekend is. Hij refereerde naar zijn eigen zoektocht voor een weekendje weg in Midden-Delfland. De verschillende mogelijkheden waren voor hem online lastig vindbaar, laat staan voor iemand die nog niet eerder van het gebied heeft gehoord?!
3 x marketing in 1 gebied
Als je goed om je heen kijkt, zie je dat er al behoorlijk wat marketingkracht omgaat in het gebied. Verschillende initiatieven die het gebied willen promoten, voedselproducenten die met trots hun streekproducten uit het mooie Midden-Delfland verkopen én recreatie ondernemers die met hun diensten de toeristen een geweldige dag bezorgen. Allemaal met een eigen identiteit, verhaal en middelen. Maar waar komen deze drie samen?
Alleen ga je sneller…
Natuurlijk, in je eentje ga je sneller. Je hebt je eigen doelen voor ogen, je hoeft geen of weinig rekening te houden met anderen. Je kan starten wat je zelf hebt bedacht. Je kunt doorpakken. De logische vraag is hoe ver je daar mee komt. Die vraag stelde Onno aan de aanwezigen.
Corné van Leeuwen heeft samen met 6 jonge ondernemers de coöperatie Delflandse Vleesmeesters opgezet. Samen zagen zij een kans in het verwaarden van melkkoeienvlees. Een koe die in het huidige systeem erg wordt ondergewaardeerd. Delflandse Vleesmeesters mesten de koeien na hun melkperiode af. Dat doen ze allemaal in eigen beheer. Nadat de koe geslacht is begint het echte werk pas. Het product moet gemaakt, verpakt en verkocht worden. Corné geeft aan dat ze op het moment minder ver zijn dan ze hadden gehoopt.
Arnold van Adrichem is 2,5 jaar geleden met vijf andere melkveehouders gestart met het zelf verwerken van melk tot volwaardige Midden-Delflandse zuivelproducten. Vandaag de dag zijn de producten van Delflands Hof te verkrijgen bij 35 verkooppunten. Twee keer per week rijdt hun eigen goed gevulde koelwagen langs alle verkooppunten om producten te leveren. Ze verwerken ruim 2000 liter per week. Arnold geeft aan dat ze te weinig tijd hebben om alles alleen te doen, te weinig tijd om te focussen op groeien.
Farm I See heeft een winkel in Schipluiden en verkoopt verse producten van ondernemers uit regio Midden-Delfland. Remy Mosch, initiatiefnemer achter Farm I See, geeft aan dat recent twee grote catering partijen uit Delft bij hem aanklopten.
Bas van den Berg werkt samen met zijn vader en twee andere biologische boeren aan een mobiele zuivelinstallatie.
Wim Warbout, tijdelijk voorzitter van Delflandelijke uitjes, was vandaag voor het eerst aanwezig bij een bijeenkomst van het MIND-netwerk. Met 10 ondernemers zijn zij het platform jaren terug begonnen.
Roel van Buuren, één van de biologische boeren, kwam met een mooie vergelijking.
Wil de Vette, eigenaar van Hoeve Bouwlust, waar deze bijeenkomst plaatsvond deelde nog een sprekend voorbeeld uit haar dagelijkse praktijk.
Samen kom je verder!
Samenwerken in (gebieds)marketing kan op verschillende manieren. Onno presenteert drie mogelijke samenwerkingsvormen voor marketing en gebiedsbranding in Midden-Dellfand.
- Slim Samenwerken
Iedereen heeft zijn eigen koers en klantenkring, als er bewuster met elkaar gedeeld wordt is er al een winst. - Midden-Delfland als endorser
De toegevoegde waarde van het gebied consistent inzetten. Dat doe je op je eigen manier, zonder je eigen identiteit op te geven, maar met de houvast die naar buiten één geheel kan communiceren. - Samen onder één paraplu merk
Gezamenlijke product en dienstontwikkeling.
Na een korte toelichting van de mogelijkheden gaan de deelnemers in groepjes uit elkaar om na te denken over de kansen die zij zien voor samenwerking. Na ongeveer een half uur kwam iedereen weer samen en deelden ze de conclusies van hun discussies met elkaar.
Wat is de kracht van het gebied? Welke blokkades zijn er die (gezamenlijke) marketing tot op heden hebben geremd? Wat zouden we samen willen doen?
Kansen te over
Uit alle verhalen die aan het einde van de avond werden gedeeld konden de adviezen van en aan elkaar verdeeld worden over drie categorieën:
1. De waarde van Midden-Delfland
- Midden-Dellfand is mooi, dat wil je delen!
- Food is de drager van het gebied. De koe in de wei is hét gezicht van dit landschap, concentratie van veel verschillende melkveebedrijven die hier al decennia lang zitten is een belangrijk onderdeel van het gebied.
- De overeenkomst tussen een Sukade lap, krop sla en glas melk van hier? Het gebied is de toegevoegde waarde die iedereen met elkaar gemeen heeft, daar moet samen in geïnvesteerd worden om het de aandacht te geven die het verdiend.
- Midden-Delfland heel consument gericht, krachtige korte ketens. De consument weet wat hij eet.
- Als voedselproducenten zó dicht bij de grote steden liggen.
- Midden-Delfland is de verbindende factor van de metropoolregio.
2. Blokkades voor samenwerking
- Ondernemers ervaren dat ze te weinig tijd, kennis, kunde en mankracht hebben om hun marketing op een professionele manier aan te pakken en de juiste doelgroepen te bereiken. Zij zien een taak voor de gemeente weggelegd om op te staan en het mooie van het gebied te promoten.
- Belanghebbenden in het gebied weten nog veel te weinig van elkaar. Er is zo vreselijk veel moois waar nog te weinig mensen weet van hebben. Het is fijn als iemand deze kennisdeling kan faciliteren, maar ook voor de ondernemers zelf mag er wat verwacht worden.
- Eigen belang staat voorop
- Gebrek aan vertrouwen
- Bang voor concurrentie
- Samenwerken is moeilijk
- Bang dat eigen identiteit verloren gaan
- Bereidheid om budget voor marketing te reserveren
3. Gewoon aan de slag
- Subsidies kunnen fijn zijn, maar daar creëer je geen economisch gezond gebied mee. Je moet samen investeren in tijd, energie en geld. Wat wil je erin investeren? Wat wil je ervoor terug krijgen? Wat is de marketing van het gebied je waard?
- Zichtbaar zijn in omliggende steden. Dat wij het met elkaar eens zijn dat dit gebied waardevol is voor de omgeving is fijn. Maar we moeten er juist samen voor zorgen dat de stad dit gaat ervaren.
- Zorgen dat we elkaar leren kennen, elkaars waarde in gaan zien én dan samen aan de slag gaan. Dan kunnen we werken aan een duidelijk verhaal dat we delen.
- Elkaar promoten, klanten delen.
- Samen een herkenbare huisstijl creëren. Niet zelf willen doen, maar professioneel aanpakken!
- Midden-Delflandse producten in alle Midden-Delflandse horeca. En daarna grenzen over!
- Als toeristen naar Midden-Delfland komen moeten we er samen voor zorgen dat ze het gebied beleven, proeven en voelen.
- Elkaars grondstoffen gebruiken in productontwikkeling. Waarom geen Midden-Delflands fruit in Midden-Delflandse fruityoghurt?
- Ontwikkeling van hét Midden-Delflandse streekproduct dat ook buiten Midden-Delfland bekend wordt. Een product dat onlosmakend verbonden is met het gebied.
- Samen arrangementen samen stellen. Boeren, horeca- en recreatieondernemers.
- Samen een sterk systeem bouwen, zodat we samen vragen van grote cateraars in de steden kunnen beantwoorden met ‘ja’.
- Zichtbaar zijn en opvallen bij elkaar en mensen die in het gebied verblijven met o.a. bewegwijzering.
- We moeten de stad in!
- Samen bouwen aan infrastructuur
- Midden-Delfland aansluiten bij netwerken in de stad
1+1 = 3 | Het geheel is veel meer dan de som der delen!
Na deze input uit de groepen, werd toch ook de vraag bij de gemeente gelegd. Hoe staat de gemeente in dit proces? Wat kunnen de ondernemers en initiatieven wel en ook niet van de gemeente verwachten als ze hier samen mee aan de slag willen? Hans Verlinde pakte die vraag op: “Het is niet de vraag wat de gemeente doet en wat de ondernemers moeten doen, het gaat erom dat we het samen doen! Marketing van het gebied is zeker ook een verantwoordelijkheid van de gemeente. Om dat goed te kunnen doen, moet de marketing van producten en diensten uit het gebied goed zijn. De gemeente is niet het gezicht van het gebied, dat zijn de ondernemers. Productmarketing en dienstverlening is de verantwoordelijkheid van de ondernemers. De gemeente kan en wil hierin een faciliterende en steunende rol spelen. De afspraak werd gemaakt dat het MIND-netwerk de ondernemers ondersteunt die op basis van de gesprekken van vanavond willen werken aan een meer gezamenlijke aanpak. Heel concreet wordt op korte termijn een vervolgbijeenkomst georganiseerd met de meest betrokken initiatieven.
Aan het eind van de avond vatte Onno als voorzitter samen hoe hij de avond had ervaren, en hij koppelde daar meteen een advies aan. “Ik word enthousiast als ik jullie hoor zeggen waar het jullie écht om gaat. Ieder van jullie is gedreven om zijn producten en diensten aan te bieden aan de consumenten ver weg en dichtbij. Ieder van jullie onderschrijft ook dat het gebied zelf hier een heel belangrijke waarde bij is. Voedsel, recreatie/toerisme en het gebied versterken elkaar!
Tegelijkertijd is er nog een hoop te winnen. Als jullie elkaars initiatieven niet kennen, hoe kun je dat dan van mensen van buiten verwachten? Als jullie elkaars producten en diensten niet kopen of aanbieden, waarom zouden anderen dat dan doen? Hier is echt nog veel te winnen.
Slim Samenwerken, dat is volgens mij de basis. Elkaar beter leren kennen, doe je vooral door samen aan de slag te gaan. Verbindt je niet alleen in brede verhalen, maar juist ook in het delen van logistiek, communicatie, en evenementen. Zoek niet naar één marketeer die jullie allemaal gaat verkopen. Maar kies voor marketingsupport die jullie allemaal helpt om elkaar en het gebied als geheel te verkopen. Een marketeer die jullie ondersteunt en helpt. En ook daarbij geldt: gewoon beginnen, gewoon samen verder!”