Juni

Geen voorjaar hetzelfde

Het weer bepaalt wanneer er gemaaid kan worden, bepaal hoe droog het gras in de kuil moet afhankelijk van de zwaarte van de snede voor betere verteerbaarheid.

Terug naar overzicht

Mei 2020 zal u nog herinneren als een maand met veel zon en weinig regen. De maand mei van 2021 staat daar haaks op. Landelijk gezien viel er dubbel zo veel neerslag als normaal en de temperatuur was stabiel laag. Er waren een paar zonnige dagen, maar ook deze dagen viel er geregeld een bui. Een deel van de veehouders heeft geprobeerd de eerste snede (of een deel) te ‘’stelen’’ tussen alle buien door. Andere veehouders hebben afgewacht tot stabieler weer en zullen deze week de eerste snede maaien.

In ‘’normale’’ jaren is altijd het advies om de eerste snede droog in te kuilen (± 50% ds), om zo bestendiger eiwit te krijgen. Vaak wordt daarbij gesteld dat voor 20 mei de kwaliteit van het gras niet terugloopt, dus dat men prima kan wachten tot die datum. Nu zal er op sommige plekken misschien wel twee weken later worden gemaaid. Het eiwit zal verdund zijn en het gewas is zwaarder/grover geworden. Dan is het minder belangrijk om het gras zo droog mogelijk in de kuil krijgen. Sterker nog, door een grof gewas iets vochtiger in te kuilen (rond ± 40% ds), zullen de melkzuurbacteriën de celwanden wat meer voor verteren, waardoor de kuil niet té traag zal worden. Dit zal ervoor zorgen dat het gras beter verteerd in de koe.

Op veel plekken zijn ook de koeien tijdelijk weer opgestald, omdat de draagkracht van het land te slecht werd. Mogelijk hebben de koeien op sommige plekken wat schade gelopen in het land. Op die stukken zou u het land kunnen rollen om de grond weer wat vlakker te krijgen. Wanneer de graszode te veel beschadigd is door de koeien, zou u met een wiedeg en zaaibak die plekken kunnen doorzaaien, zodat dit sneller hersteld.

Deze tip draagt bij aan:

  • Broeikasgasuitstoot
  • Eiwit van eigen land
  • Fosfaatbodemoverschot
  • Stikstofbodemoverschot