Juni

Graslandmanagement midden zomer

Zorg voor smakelijk gras in de wei en in warme periodes voor goede kwaliteit ruwvoer in de stal. Rij dierlijke mest nu uit voor goede opname door het gras.

Terug naar overzicht

Het groeiseizoen is mooi op dreef. De meeste veehouders zullen de tweede snede inmiddels al geoogst hebben. De komende periode is wat lastiger qua grasmanagement. De jaarlijks terugkerende zomerdip zit er aan te komen, gras gaat gemakkelijk schieten en het eiwit kan weleens onder druk komen te staan. Om de koeien goed aan het weiden te houden is het belangrijk om smakelijk gras te blijven aanbieden. Doe dit door regelmatig te maaien en de koeien op tijd om te weiden. Wanneer de temperaturen beginnen op te lopen is het raadzaam om de koeien vooral ’s ochtends (vroeg) en/of ’s avonds te weiden. Het voeren van een goede kwaliteit ruwvoer is ten alle tijde belangrijk. Echter wanneer de koeien tijdens een warme periode op stal staan is dit extra belangrijk, om ze zo aan het vreten te houden. Dit kan je doen door van je eerste snede te voeren, wanneer je deze (deels) in balen hebt gedaan. Het belangrijkste is dat de pens van de koeien vol is, en daarmee blijft draaien.

Richting de nazomer zal zeer waarschijnlijk het eiwitgehalte in het gras weer gaan stijgen. Onder invloed van de mineralisatie komt er vaak voldoende stikstof vrij. Het is daarom raadzaam vanaf nu zo veel mogelijk van de dierlijke mest uit te rijden. Hiermee voorkom je dat je eind augustus nog veel moet bemesten om de opslagruimte leeg te maken. De dierlijke mest werkt langzaam en heeft nu nog voldoende tijd om door het gras te worden opgenomen. Hiermee voorkom je dat er ver in het najaar nog veel stikstof beschikbaar komt voor het gras wat moeilijker te benutten is.

Deze tip draagt bij aan:

  • Ammoniakuitstoot
  • Broeikasgasuitstoot
  • Eiwit van eigen land
  • Fosfaatbodemoverschot
  • Stikstofbodemoverschot