Februari

Start met weiden

Start met weiden wanneer de draagkracht van de grond het toelaat en kies een weidesysteem wat past bij je bedrijf.

Terug naar overzicht

Het is vroeg in het jaar, maar de start van het weideseizoen staat al eerder voor de deur dan je denkt. Beoordeel wanneer de draagkracht van de grond geschikt is voor de weidegang. Vroeg starten met weiden is de helft van het succes. Dit is de eenvoudigste manier om groeitrappen te krijgen en zorgt ervoor dat het gras nog heel erg smakelijk is wat zorgt voor een hoge grasopname.

Welk weidesysteem?
De verschillende weidesystemen zijn vast wel bekend, inclusief de voor- en nadelen van elk systeem. Het aantal bedrijven dat roterend standweiden toepast, lijkt steeds verder toe te nemen. Door sommige mensen wordt dit ook wel Nieuw Nederlands Weiden genoemd. Het principe is eigenlijk vrij eenvoudig. Er worden 5 tot 7 percelen gemaakt. Dag 1 schaart men in perceel 1 in, dag 2 in perceel 2, etc. Als alle percelen aan de beurt zijn geweest begin je weer bij perceel 1. Dit rondje wordt ongeveer iedere 5 tot 6 weken gemaakt en vervolgens wordt er een nieuw schema gemaakt met 5 tot 7 percelen. Op deze manier hebben de koeien dagelijks een ander perceel met “nieuw” gras, wat goed is voor de opname, maar niet het werk geeft van dagelijks omweiden.

Weidegang is maatwerk
Uiteindelijk is de weidegang per bedrijf verschillend, dit is afhankelijk van verkaveling, melksysteem, grootte van de huiskavel ten opzichte van het aantal koeien, etc. Het zal dus maatwerk zijn per bedrijf. Als je behoefte hebt om hier over te sparren, komen we graag bij je langs om mee te denken wat de mogelijkheden zijn. Doe er je voordeel mee!

Deze tip draagt bij aan:

  • Ammoniakuitstoot
  • Broeikasgasuitstoot
  • Eiwit van eigen land
  • Fosfaatbodemoverschot
  • Stikstofbodemoverschot