Augustus

Structureel door de transitie

Een vaste werkwijze kan bijdragen aan het voorkomen van problemen rond de afkalfperiode. Denk hierbij aan controle en beoordeling van biest, uitvloeiing, ketose, mest celgetal en gehalten.

Terug naar overzicht

Voor de meesten is wel bekend dat de periode rondom afkalven, de meest risicovolle periode is voor een koe. Als boer probeer je daarom je koeien zo goed mogelijk door deze periode te loodsen. Een groot deel van de afvoerredenen ontstaan namelijk in deze periode. Door hier nog meer de puntjes op de i te zetten, kunnen in veel gevallen nog wel stappen worden gezet. Vaak ontbreekt het hierbij aan een structurele aanpak. Veel maatregelen of handelingen zijn geen hogere wiskunde het moet alleen wel gebeuren. Door een structurele werkwijze op het bedrijf te formuleren kan je ervoor zorgen dat er naar gehandeld kan worden.

Hierbij valt te denken aan vaste handelingen op vaste dagen, bijvoorbeeld;

  • Het controleren van de droogstand aan de hand van de biest. Meet bij elke koe de hoeveelheid en kwaliteit (Brix-waarde) van de biest. Registreer dit en bekijk dit maandelijks, wenselijk is 4-6 liter en >23 % Brix. Wordt dit niet behaald, dan is actie vereist.
  • Beoordeel twee keer per week de uitvloeiing van de verse koeien. Door een rondje langs het koppel in rust te lopen, kan worden beoordeeld of de koeien een gezonde uitvloeiing hebben. Op deze manier kunnen aandachtskoeien snel worden opgespoord en geholpen, wat vruchtbaarheidsproblemen voorkomt.
  • Meet één keer per week het ketose van koeien die tussen 7 en 14 dagen in lactatie zijn. Dit kan door bijvoorbeeld het meten van urine. Op deze manier kan men eenvoudig koeien met slepende melkziekte opsporen en behandelen.
  • Beoordeel één keer per week de mest van de droge en verse koeien. De consistentie van de mest vertelt veel over het rantsoen van de koeien. Beoordeel of deze passend is bij de diergroep/lactatiestadium. Bekijk meteen of de pensvulling van deze dieren op orde is.
  • Beoordeel na het uitvoeren van de MPR het celgetal en de gehalten van de (verse) koeien. Deze geven veel informatie over de gezondheid en energievoorziening van de koeien.

Zoals eerder genoemd, veelal geen hogere wiskunde maatregelen, maar deze kunnen wel heel waardevol zijn in het managen van de veestapel door een structurele aanpak. Het hoeft niet veel tijd te kosten, maar kan je wel veel winst opleveren!

Deze tip draagt bij aan:

  • Broeikasgasuitstoot
  • Dierenwelzijn - Levensduur