De maand oktober is inmiddels aangebroken. Het meeste gras voor dit jaar is ingekuild en de weidegang zal op sommige bedrijven al zijn afgerond. Anderen benutten nog de laatste dagen van het seizoen. Verder is een deel van de mais al geoogst, een ander deel heeft nog wat tijd nodig om af te rijpen. Wanneer al het voer op de plaat ligt, is dat een mooi moment om de balans op te maken wat betreft de voerplanning. Voor de meeste boeren gaat dat op basis van een inschatting van hoe vol het erf ligt in vergelijking met andere jaren. Bij een consequente bedrijfsvoering is dit zeker geen verkeerde methode. Maar naast de kwantiteit is ook de kwaliteit een belangrijk aspect om mee te nemen in de planning.
Balans in je eiwit
De voerkwaliteit loopt nogal sterk uiteen dit jaar. Probeer hier al zo veel mogelijk op bij te sturen binnen je eigen bedrijf, bijvoorbeeld bij de verdeling van de snijmais. Vaak wordt jaarrond dezelfde hoeveelheid mais gevoerd. Bij een graskuil met weinig eiwit is het goed om de hoeveelheid mais te halveren. Bij een eiwitrijkere kuil kan de hoeveelheid mais juist weer verdubbeld worden. Een vrij simpele en doeltreffende oplossing om een rantsoen beter in balans te krijgen die lang niet altijd wordt toegepast.
Koop het juiste voer
Wanneer de kwaliteit van het beschikbare voer bekend is, kan ook gericht worden aangekocht. Probeer daarbij vooral in eiwit of energie te denken en snel of traag verteerbaar. Daarmee heb je de 2 belangrijkste parameters te pakken. Voer aankopen is duur, dus zorg dat je het juiste koopt want goedkoop voer kopen wat niet past in het rantsoen is altijd te duur. Probeer ook het voordeel van een eventuele campagne/voorverkoop te benutten.
Meten is weten ook bij voeren
Een goede tip is het om de datum te noteren waarop je aan een nieuwe kuil begint. Op deze manier kan je eenvoudig monitoren of je planning uitkomt. Wil je er nog meer uithalen, registreer dan dagelijks de hoeveelheid die er gevoerd wordt. Daarmee kan je nog nauwkeuriger voeren en valt te herleiden wat de werkelijke opbrengsten van het land zijn geweest. DMS heeft een app ontwikkeld om dit te monitoren, vraag hiernaar als je meer uit het rantsoen van je koeien wilt halen!
Deze tip draagt bij aan:
- Ammoniakuitstoot
- Broeikasgasuitstoot
- Eiwit van eigen land