Het toepassen van weidegang is op vrijwel alle bedrijven in het gebied vanzelfsprekend. De meeste voor- en nadelen van weidegang zijn bij iedereen wel bekend, dus vraagt ook geen verdere toelichting. De kunst van het weiden (of eigenlijk met alles wat je op het bedrijf doet), is het zo goed mogelijk benutten van de voordelen en het minimaliseren van de nadelen. Nu de maand augustus weer aanbreekt is traditiegetrouw ook de laatste zomermaand aangebroken. In deze maand zal weidegang veelal niet moeilijk zijn, mits er voldoende wordt gemaaid op het bedrijf, zodat er voldoende fris weidegras kan worden aangeboden.
Let op de drogestof opname
Een vaak gemaakte fout omtrent weidegang is het te lang weiden van jongvee onder één jaar en droge koeien. Met volledige weidegang is het voor koeien lastig om voldoende drogestof opname te realiseren. gedurende de maand augustus wordt dit alsmaar moeilijker, al is het weer nog zo goed. Een te lage drogestof opname bij droge koeien zal lijden tot een verminderde opstart in de volgende lactatie en bij jongvee zal dit leiden tot een groeiachterstand. Beide diergroepen zullen deze achterstand nauwelijks of niet meer inhalen als zij te laat worden opgestald.
Op tijd opstallen
Realiseer je dat voor deze twee diergroepen, augustus de laatste geschikte maand is voor volledige weidegang. Probeer qua weide-/voerplanning om deze dieren eind augustus op te stallen. Het weiden van de melkkoeien zal na 1 september geen probleem zijn. Vaak worden deze beperkt geweid en zullen zij dus wel mogelijkheid genoeg hebben om voldoende drogestof op te nemen, naast het weidegras. Het weiden van ouder jongvee zal normaal gesproken na 1 september nog prima gaan, afhankelijk van het grasaanbod.
Deze tip draagt bij aan:
- Ammoniakuitstoot
- Dierenwelzijn - Levensduur
- Eiwit van eigen land
- Stikstofbodemoverschot