Regelmatig wordt het belang van oude koeien, een hoge levensduur, benadrukt. Om dit te behalen zijn er veel puzzelstukjes die op de juiste plek moeten vallen gedurende het leven van de koe. Veel komt uit het management van de boer maar ook een beetje geluk komt er zeker bij kijken. Wat nog niet vaak is benoemd, in relatie tot de levensduur, is de jongvee opfok. Hier wordt de basis gelegd voor het maken van oude koeien. Hoe wordt de jongvee opfok op het bedrijf beoordeeld? Is de opfok goed of kan het beter?
Zorg voor goede jongvee opfok
Het is goed om de groei in kaart te brengen. Dit kan door het wegen en/of meten van het jongvee. Door meerdere meetmomenten gedurende de opfokperiode kan je een beeld krijgen of de groei nog volgens de gewenste curve verloopt. Door deze informatie een langere tijd te verzamelen kan je gericht kijken waar het goed gaat of waar het juist nog beter kan gedurende opfok. In veel gevallen kan met een aantal kleine eenvoudige aanpassingen al veel worden bereikt. Voorbeelden zijn aanpassingen in het biestmanagement, de ventilatie bij jonge kalveren en zorgen dat kalveren lang genoeg op stro worden gehuisvest.
Meten is weten ook bij jongvee opfok
Voor een goed beeld zal er dus regelmatig moeten worden gemeten. Probeer dit bijvoorbeeld één keer per kwartaal te doen. Het hoeft niet veel tijd te kosten maar kan wel veel waardevolle informatie opleveren. Door meerdere keren te meten kan niet alleen worden gekeken waar het in de opfokperiode goed of fout gaat, maar bijvoorbeeld ook of er specifieke tijden in het jaar zijn waar er nog verbetering mogelijk is. Om tot een goed resultaat te komen, begin je met het in kaart brengen van de huidige situatie. Pas dan kan je werken aan verdere verbetering met als doel om een lange levensduur te realiseren.
Deze tip draagt bij aan:
- Broeikasgasuitstoot
- Dierenwelzijn - Levensduur