Aftrap Jonge Boeren Seizoen 2019-2020
De bladeren vallen van de bomen en het is nat en koud buiten: dat is de maand november. Het is ook één van de naseizoen maanden voor de boeren, waardoor het juist het perfecte moment is om alweer het vijfde Jonge Boeren seizoen af te trappen. Zo gezegd, zo gedaan! Woensdagavond 13 november hebben we het seizoen onder het genot van een biertje in de ene hand en een bitterbal in de ander ingeluid. Tijdens deze avond hebben we de opzet van het seizoen 2019-2020 toegelicht en heeft Kees Boks ons meer verteld over het Midden-Delfland gebied.
Het Midden-Delfland gebied: toen en nu
Kees Boks (projectleider Duurzaam Boer Blijven, gemeente Midden-Delfland) nam de groep jonge boeren mee in de historie van het Midden-Delfland gebied, hoe dat haar heeft gevormd en nog steeds vormt, en de rol van de overheid hierin. Zoals op de afbeelding te zien is, werd Midden-Delfland in 1850 nauwelijks omgeven door bebouwing en tuinbouw. In 1940 zie je dat dit al iets toegenomen is en dat de stad langzaamaan komt opzetten. 60 jaar later, in 2000, is het gebied echter volledig omgeven door de stad. De Reconstructiewet Midden-Delfland in 1970 heeft een belangrijke rol gespeeld in het feit dat Midden-Delfland vandaag de dag nog een open gebied is. Door deze wet trok het Rijk namelijk harde grenzen in het gebied: tot hier gaat de stad en niet verder. De randen zijn als recreatiegebied aangewezen en dienen als uitloopgebieden voor de stad. Midden in het gebied oefenen boeren hun bedrijf uit, waardoor het gebied beheerd wordt en open en groen blijft.
Gemeente Midden-Delfland en haar kernopgave
Gemeente Midden-Delfland is vervolgens in 2004 uit de gemeenten Maasland en Schipluiden gefuseerd om ervoor te zorgen dat dit gebied in de Randstad niet volgebouwd wordt. Zij kreeg de bijzondere opgave mee om het gebied open en groen te houden. Om deze opgave uit te voeren werkt de gemeente onder andere aan de uitvoering van de Gebiedsvisie Midden-Delfland®2025, regionale samenwerking met omliggende gemeenten en de uitvoering van het IODS Kwaliteitsprogramma (IODS = Integrale Ontwikkeling tussen Schiedam en Delft). Het IODS Kwaliteitsprogramma is opgezet ter compensatie van de aanleg van de A4 in Midden-Delfland. Eén van de vier projecten die onder dit programma vallen, is het project ‘Groen Ondernemen, een nieuwe landbouw’. Dit project bestaat weer uit twee deelprojecten die LTO Noord afdeling Delflands Groen en de gemeente samen draaien: het project Duurzaam Boer Blijven en Grondinstrument. Het Jonge Boeren Netwerk vormt, naast de pijlers Kringloopboeren en Experimenten, het Duurzaam Boer Blijven project. Dit voeren we uit onder de naam Midden IN Delfland (MIND).
De hoofdvraag: Hoe kunnen jonge boeren blijven boeren in Midden-Delfland?
Het verhaal van Kees maakte veel los onder de jonge garde en riep ook vragen op: Hoe zit het met de realisatie van natuur in Midden-Delfland? Hoe komt het dat er stukken land weggesnoept worden? Hoe zit het met de regionale woningbouwopgave in het gebied? Al deze vragen komen samen in de hoofdvraag: Hoe zorgen we ervoor dat wij als jonge boeren kunnen blijven boeren in de toekomst? De jonge boeren kwamen tot de conclusie dat ze over deze vraag graag verder praten met bestuurders in de regio, maar in eerste instantie met de wethouder van de gemeente Midden-Delfland. Wordt vervolgd…
Seizoen 2019-2020
Voordat we toostten op het nieuwe seizoen werd het programma voor 2019-2020 kort toegelicht. De bijeenkomsten vinden plaats van november tot en met maart/april 2020. Waar in voorgaande jaren de avonden vooral bestonden uit thema-avonden met sprekers, hebben we dit jaar een mix in de aanbieding: een huiskamerbijeenkomst, een excursie, een avond met een wethouder van de gemeente Midden-Delfland, een themabijeenkomst met een spreker, een avond bij een ‘oudere’ boer uit het gebied, en eventueel masterclasses bij genoeg animo. Voor ieder wat wils dus!
Wil jij meer weten over het Jonge Boeren Netwerk Midden-Delfland of sluit je graag bij een van de bijeenkomsten aan? Neem dan contact met ons op via info@middenindelfland.net.