Themasessie ‘Midden-Delfland en de gezonde stad’

09 april 2018

Tijdens de themasessie ‘Midden-Delfland en de gezonde stad’ bij de Polderij in Vlaardingen, doken we samen met Agnes van den Berg en Canan Ziylan in de wereld van de gezondheid. Wat is het effect van groen op je psychische en fysieke gesteldheid? Waarom zijn eiwitten zó belangrijk? Welke uitdagingen liggen er hier in Midden-Delfland, het kleine groene Hart van Zuid-Holland?

 

Verslag van de avond

Nederland is als relatief klein land, groots in vele dingen. Wereldwijd een schoolvoorbeeld voor o.a. watermanagement, vergroening en vernieuwing van de ruimte, agrofood, horti én gezondheid. De uitdaging waar wethouder Govert van Oord de avond mee aftrapt: ‘Hoe worden wij de gezondste regio van ons land?’ Oude systemen loslaten, denken in mogelijkheden. Voeding op basis van je DNA misschien?!

Agnes van den Berg inspireert het publiek met haar kennis over de voordelen van groen. ‘Groen dichtbij is belangrijker voor onze kwaliteit van leven dan natuur ver weg.’

Groen is goed voor onze geest!
Zet een groepje mensen ca. 30 minuten langs de rand van een drukke straat en op een ander moment een gelijke tijd in een groen park. Na een half uurtje in het park ontspan je. Een half uurtje langs de straatkant werkt averechts. Hoe kan dat dan? De natuur bevat herkenbare vormen. Dit worden ook wel ‘fractalen’ genoemd. We kunnen blijven inzoomen en zien nog steeds dezelfde patronen. Dat vinden onze hersenen prettig en daardoor ontspannen we dus.

Groen is goed voor ons lichaam!
Wist je dat planten en bomen kunnen communiceren? Om zichzelf te verdedigen tegen fijnstoffen, scheiden ze chemische stoffen af. Zo houden ze elkaar op de hoogte van dreigend gevaar. Een natuurlijke luchtzuiveraar dus!

Groen doet bewegen!
Bij gelijke inspanning houden mensen bewegen in een groene omgeving beter vol dan tussen vier muren in de sportschool. Eenzelfde activiteit ervaren ze minder inspannend én men scoort beter op een concentratietest na afloop. Voor herhaling vatbaar dus!

Bekijk de presentatie van Agnes van den Berg hier.


We weten natuurlijk allemaal dat voldoende bewegen goed is voor ons lichaam. Canan Ziylan deelde dit statement vanuit haar perspectief, in relatie tot eiwit inname.

Het belang van eiwitten
Des te ouder we worden, des te vaker we problemen ondervinden in onze mobiliteit en er sprake is van ondervoeding. Oud nieuws. Maar hoe dat komt? Naar mate we ouder worden vindt er over het algemeen meer spierafbraak dan spieraanmaak plaats in ons lichaam. Onze spieren nemen dan steeds minder aminozuren op. Wat bij weinig bewegen resulteert in een als maar toenemend vet percentage en een afnemende spiermassa. En je raadt het al, dat heeft geen goede invloed op de fysieke gesteldheid. Een lager weerstand die weer zorgt voor andere kwaaltjes. Een vicieuze cirkel die maar door gaat. En dan? Dan wordt het medicijnendoosje weer aangevuld. Maar dáár zijn we liever vanaf. Hoe dan? Voeding als medicijn, voeding als preventie voor ziektes, voeding op maat. Langer gezond door voeding, dat kan!

Bekijk de presentatie van Canan Ziylan hier.

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Ruim baan voor het Gebiedsproces Midden-Delfland

11 mei 2023
Lees meer

Laat je verrassen!

24 oktober 2017
Lees meer

Nieuwe verdiepingsgroep - Bodem als Basis

27 juni 2023
Lees meer

Op pad naar 020

20 maart 2018