Duurzaam boer blijven avond

08 februari 2023

In De Schelp in Schipluiden was 30 januari een avond georganiseerd over hoe we onze kringlooplandbouw aanpak en ons kringloopcertificaat kunnen laten aansluiten bij het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De actualiteit zorgde voor een aangepast programma van deze avond. De zaal was tot de laatste stoel bezet!

Aanwijzing tot met nutriënten verontreinigd gebied
Minister Adema heeft op 20 januari 2023 een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de derogatieregeling. In deze brief is het hele gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland aangewezen als met nutriënten verontreinigd gebied. Tijdens deze avond was hiervoor ruimschoots aandacht. Hoogheemraad Marcel Vissers was aanwezig om toe te lichten hoe dit besluit tot stand is gekomen en te benadrukken dat het hoogheemraadschap niet was geraadpleegd over deze plotse aanwijzing. Delfland heeft inmiddels een brief naar de minister gestuurd waarin bezwaar wordt aangetekend tegen deze aanwijzing.

Provincie en Landschapstafel maken bezwaar tegen aanwijzing
Provinciaal gedeputeerde Meindert Stolk en Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft en voorzitter van de Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland, waren ook aanwezig. Provincie, Landschapstafel en gemeente Midden-Delfland hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar de minister waarin ook zij bezwaar maken tegen de aanwijzing tot met nutriënten verontreinigd gebied. Het is niet aanvaardbaar dat melkveehouders in Midden-Delfland met extra beperkingen te maken krijgen. Juist terwijl in Midden-Delfland al ruim 15 jaar een steeds grotere groep aan kringlooplandbouw doet, met als resultaten o.a. minder emissies en schoner water.

Ontwikkelingen kringlooplandbouw Midden-Delfland
Frank Verhoeven van Boerenverstand toonde de ontwikkelingen in Midden-Delfland van de kringlooplandbouw en deelde eerste ideeën over hoe we dit kunnen laten aansluiten op het NPLG. Sandra Fraikin en Ronald Bakkum van het Hoogheemraadschap van Delfland presenteerden de goede resultaten van de verdiepingsgroep waterkwaliteit. Paul Rijken uit het Nieuwkoopse Plassen gebied vertelde meer over hoe zij bezig zijn met het opvoeren van Nieuwkoop en omgeving als fieldlab. Daarbij vond nog kort een discussie plaats over het oplossen van de PAS melders en interimmers problematiek. De provincie geeft hier overigens hoge prioriteit aan in Midden-Delfland. Gedeputeerde Stolk sloot de avond positief af met een reflectie op het stikstof verhaal en de kansrijkheid van dit gebied om de NPLG doelen op water, klimaat en natuur te halen.

Al met al een bewogen avond, maar hopelijk kunnen we gezamenlijk onze schouders onder dit tot nu toe succesvolle gebiedsproces blijven zetten!

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Feestelijke uitreiking kringloopcertificaten seizoen 2023-2024

12 april 2024
Lees meer

Herenboeren Rotterdam

09 mei 2018
Lees meer

Uitreiking kringloopcertificaten seizoen 2021-2022

14 april 2022
Lees meer

Startbijeenkomst boerderij van de toekomst

08 maart 2018