Groen voor de stad

09 juli 2019

Groen voor de stad

Jeroen Zuidgeest, eigenaar Studio for New Realities

Tijdens het MIND-event op 27 juni was Jeroen één van de inspirerende sprekers in het ochtendprogramma. Hij riep de deelnemers op kritisch na te denken over de rol van Midden-Delfland voor het omliggend stedelijk gebied.

Jeroen ziet een veel stevigere rol voor Midden-Delfland als park voor de regio. We zouden onze omgeving zo in moeten richten dat je geen vakantie meer hoeft te nemen, is zijn boodschap. Hiervoor is meer visie en strategie nodig. Midden-Delfland heeft enorme potenties voor zijn stedelijke omgeving en vice versa: een goed toegankelijk uniek groengebied, een plek waar ‘het boeren’ bereikbaarder wordt, met directe verkoop van kwalitatief voedsel, met een verrijking van groen en boerenbedrijf met permacultuur, als een rustplaats voor in het weekend, mogelijk verrijkt met nieuwe, unieke programma’s als horeca en cultuur op een paar strategische plekken. Benut de potentie van Midden-Delfland als buitengebied voor het leveren van mogelijke oplossing voor de stad: een klimaatbestendig duurzaam landschap, natuurontwikkeling en een versterking van de aantrekkelijkheid van de stad. Natuurlijk met groot respect en behoud van de bestaande groenkwaliteiten, dus mogelijk liggen de ingrepen en oplossingsrichtingen veel meer in de buitenste ring en aansluiting op de steden.

Ontwikkel een robuuste strategie vanuit de met onlosmakelijke samenhang tussen hardware (de fysieke structuur), software (het programma, de functies) en orgware (de community, de cultuur en organisatie van de bewoners). Maak geen plan van bovenaf, enkel bedacht op de tekentafel, maar doe het met de ondernemers, bewoners en gebruikers van het gebied. Benut het boerenverstand van de boeren. Maar zorg dat je aantrekkelijk en bereikbaar bent en maak actief verbinding met je omgeving. Zonder relatie met het ‘rood’, is er geen relevantie en toekomst voor het ‘groen’. De omliggende steden zouden Midden-Delfland het hardst moeten bewaken en verder willen versterken. Dus Midden-Delfland; hoe zien jullie je rol voor de regio?

DSC02331

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Nieuwe generatie jongvee

05 maart 2018
Lees meer

Duurzaam boer blijven avond

08 februari 2023
Lees meer

Eigen zuivellijn gebiedscoöperatie Delflandshof

23 mei 2018
Lees meer

Resultaten kringloopboerenseizoen 2020-2021

22 juli 2021