YES, de subsidie is goedgekeurd!

17 mei 2018 • Jeroen van der Kooij
IMA0464-e1526564783577-1024x670
IMA0425-e1526564656406-1024x669

Afgelopen maandagochtend opende ik mijn mailbox en zag ik een mailtje van het Ministerie van LNV. Ik opende mijn dossier en daar stond wel een heel mooi bericht van de provincie: mijn subsidie is goed gekeurd! Daar word ik echt vrolijk van.

De subsidie
De subsidie die ik al een hele tijd geleden heb aangevraagd is voor de aanpassing van mijn ligboxenstal. Ik wil mijn ligboxenstal verbouwen zodat ik straks de mest van de urine kan scheiden. Waarom? Als mest en urine bij elkaar komen, dan ontstaat er ammoniak. En als er iets niet goed is voor onze gezondheid dan is het de vorming van ammoniak.

Actie en onderzoek
De komende tijd ga ik dus de vloer aanpassen van mijn stal. Vervolgens gaan we onderzoek doen naar de werking van deze vloer en ik durf wel te stellen dat ik straks voldoe aan de strenge Brabantse normen. Dus Brabantse boeren, zijn jullie nieuwsgierig wat deze vloer voor jullie kan doen? Jullie zijn meer dan welkom!

De mest en de urine die ik ga scheiden ga ik natuurlijk gebruiken. Deze stoffen zijn essentieel op mijn bedrijf. De mest gebruik ik voor mijn Bokashi project. De urine is een hele geconcentreerde meststof die je kunt uitrijden over het land. Ik ga onderzoek doen wanneer de urine het best is voor de bodem, het grasland en dus voor het voer van de koeien. Moet ik de geconcentreerde urine uitrijden over het land? Gemengd met water? En zo ja, in welke verhoudingen? Kortom genoeg te doen de komende jaren.

Een gelukkig mens
Ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Daarnaast ben ik al jaren steeds aan het bouwen en ik wil nu een klapper maken voor het milieu: een stal bouwen die klaar is voor de eisen en wensen de komende 20 jaar. Ik bouw zo aan een gezond stalklimaat, voor mijn dieren en mijzelf. Stel je eens voor… Je zou bijna met je zondagse kleren eerst de stal door kunnen lopen en vervolgens in dezelfde kleren naar de kerk gaan! Dat zou toch wat zijn hè?

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Ganzen uit eigen polder

28 maart 2018
Lees meer

Startavond Duurzaam Boer Blijven seizoen 2023-2024

04 oktober 2023
Lees meer

YES, de subsidie is goedgekeurd!

17 mei 2018
Lees meer

Seizoensaftrap met een Jonge Boeren BBQ

27 oktober 2022