LTO ledenavond over innovatienetwerk Midden IN Delfland

25 oktober 2017

Op 25 oktober 2017 organiseerde het bestuur van LTO Delflands Groen samen met de gemeente Midden-Delfland in De Paardenstal een ledenavond over het Innovatienetwerk Midden IN Delfland, ook bekend onder de afkorting MIND. Het MIND-netwerk werkt aan een gastvrij Midden-Delfland met oog voor zowel ecologie als recreatie. Boeren zijn daarvoor onmisbaar.

Verslag van de avond

De opkomst was hoog en het was een gezellige avond. De organisatie rustte op de schouders van Corné van Leeuwen en Andries Middag. Voorzitter Arnold van Adrichem heette iedereen welkom, en gaf in het kort aan het programma van de avond. Kees Boks van de gemeente Midden-Delfland gaf een inleidende presentatie over de opbouw en doel van het netwerk en de sessies die hebben plaatsgevonden. LTO en gemeente zijn van mening dat de agrarische sector in een landschap als Midden-Delfland continu moet blijven innoveren om mee te kunnen gaan in de vaart der volkeren: op een wijze die bijdrage levert aan het landschap én past bij de ondernemer.

Vervolgens kwamen de diverse experimenten aan bod die nu binnen het netwerk worden uitgewerkt. Deze werden toegelicht door de trekkers zelf (voor zover aanwezig). Henk Rodenburg gaf, namens zijn zoon Sietse, een toelichting op het plan van de natuurinclusieve boerderij, waar ook voedsel word geproduceerd en via korte lijnen aan de directe omgeving wordt verkocht. En ook bijvoorbeeld bij Op Hodenpijl.

Vervolgens nam Henk Dijkshoorn het woord. Hij legde uit dat een kleine windmolen een prima aanvulling zou kunnen zijn op het gebruik van zonnepanelen. Hij vertelde ook aan dat tijdens de innovatiesessie van 9 oktober een medewerker van Eneco een goed verhaal had over Crowdnett, een manier om met batterijen een piek aan energie op te slaan. Daar zit een interessante deal in voor boeren.

Corné van Leeuwen pakte, bij afwezigheid van Jeroen van der Kooij en Roel van Buuren, respectievelijk Bokashi en Alles uit je data bij de kop. En uiteraard ging hij in op zijn eigen project, de Vleesmeesters.

Johan Oosthoek had een overtuigend verhaal over zijn groepje boeren en boerinnen (Dirk Gravesteyn, Jacqueline van Staalduinen, Jolanda Dijkshoorn, Corina van Vliet en hijzelf uiteraard) die de wens hebben naar buiten te treden en de diversiteit van de boerenbedrijven in Midden-Delfland te laten zien. En dat zijn dus alle bedrijven, van biologisch tot meer gangbaar.

Last but not least, vers van de pers een idee van Marc van Adrichem: investeren in de kwaliteit van jongvee. Hij denkt dat in het vroegtijdig investeren in de kwaliteit van jongvee de veestapel zich efficiënter en gerichter kan ontwikkelen. Hij zoekt boeren om mee te doen aan zijn idee. Het experiment wordt sowieso opgenomen in het MIND-netwerk.

De voordrachten werden goed ontvangen door de aanwezigen. Na de pauze kwam Andries Middag aan het woord. Hij noemde een aantal kansen, mogelijkheden, projecten die momenteel landelijk spelen, en wellicht ook interessant zijn voor Midden-Delflandse boeren. De sheet van zijn ideeën tref je aan op deze pagina.

Zo rond kwart over tien werd het, zoals gebruikelijk, voor onderling napraten met een drankje en een hapje. Iedereen gaf aan dat het leuke, nuttige en gezellige avond was. Het was na twaalven dat de Paardenstal haar deuren sloot…

Meer info en contactpersoon
Kees Boks | KBoks@middendelfland.nl | 06-485 64 828

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Website Bodemdaling Delfland in de lucht!

27 mei 2021
Lees meer

Een maatschappelijke bokashi keten

26 april 2018
Lees meer

Melkbar groot succes tijdens De kracht van Delft Verbindt

09 oktober 2019
Lees meer

Melkveehouders vertellen over boeren op water met de Klimaatkaravaan

11 juli 2022