Of je worst lust?!

16 juli 2018 • Pauline Schouwenburg

Woensdag 4 juli stond cafe MONO in het teken van vlees, bij de talkshow Of je worst lust?! georganiseerd door Pauline Schouwenburg, food connector bij R’damse Nieuwe. R’damse Nieuwe is een community van betrokken en ondernemende Rotterdammers. De thema-avond ‘Of je worst lust?!’ belichtte het onderwerp vlees vanuit de vier aspecten gezondheid, duurzaamheid, efficiëntie en diervriendelijkheid. 

 

Vlees

De avond was bedoeld om genuanceerde informatie te geven, niet om een mening op te leggen. Lector voeding en gezondheid Annet Roodenburg gaf aan dat we eigenlijk meer vlees eten dan de schijf van vijf aangeeft. Milieuwetenschapper Henri de Ruiter liet de impact zien van vlees op het milieu. Jeroen van der Kooij (van het MIND Bokashi experiment) vertelde over de praktijk van zijn biologische veehouderij. Hij liet weten dat de consument te weinig wil betalen voor zijn stukje vlees. Jager Dirk-Jan Polak stelt dat ganzenvlees een prima alternatief is voor de intensieve teelt. Hij beweert zelfs dat hij met zijn wild alle argumenten van vegetariërs van tafel kan vegen.

 

Verhit gesprek

Ondanks de hitte buiten zat MONO vol met betrokken Rotterdammers en werd het soms een verhit gesprek. Volgens de wetenschappers zouden we minder vlees moeten eten voor onze gezondheid en het milieu maar wie is daar verantwoordelijk voor? De overheid, consument of voedselproducenten? En hoe zit het eigenlijk met de ethische kant van vlees? Is het moreel gezien wel oké om dieren te houden? De avond was eigenlijk nog te kort voor alle vragen, wat dus goed aangeeft hoe belangrijk dit gesprek is. Tijdens de borrel waren de jager, veehouder en een veganist met elkaar in gesprek. “Zo fijn”, zeiden ze, “dat we dit gesprek kunnen voeren zonder dat we over elkaar oordelen.”

 

Verbinding stad en platteland

Pauline is ook actief bij een van de deelnemende experimenten van MIND: Dichtbij de boer, waar drie melkveehouders en een fruitteler laten zien welke toffe activiteiten er te doen zijn bij de boer. Met De Platte Stad houdt Pauline zich bezig met de verbinding tussen stad en platteland. Met deze thema-avonden wil ze juist de stedelingen bewust maken relevante voedselvraagstukken en genuanceerde informatie te bieden over een vaak gepolariseerd onderwerp. Voor makers en boeren is het de aangewezen kans om te zien hoe stedelingen aankijken tegen voedsel en te horen met welke vragen ze rondlopen.

 

Serie

Deze eerste thema-avond was de aftrap van een reeks, hou de website van R’damse nieuwe in de gaten voor de volgende edities! Wil je ook graag meepraten of een onderwerp aandragen waar we écht over in gesprek moeten met de stad? Stuur een mailtje naar pauline@deplattestad.nl.

 

Pssst…
Lees ook het artikel dat RTV Rijnmond schreef over de avond!

Foto’s: Hannah Rosalie Photography

Deel dit bericht

Meer initiatieven

Lees meer

Duurzaam Boer Blijven magazine - De snelweg die het landschap redt(?)

15 december 2021
Lees meer

Eigen zuivellijn gebiedscoöperatie Delflandshof

23 mei 2018
Lees meer

Duurzaam Boer Blijven magazine - Kringloopboeren aan het woord, Maarten Moerman

16 februari 2022
Lees meer

Laat je verrassen!

24 oktober 2017